RÖVIDHÍR – MÁRCIUS 15. – Gyurcsány: "48 nem forradalom volt, hanem reform"

“48 nem forradalom volt, hanem reform” – jelentette ki rendhagyó stílusú ünnepi beszédében csütörtök este Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a március 15-i központi ünnepségek záró rendezvényén, a budapesti Művészetek Palotájában tartott díszelőadáson. A kormányfő nem papírból beszélt, bár pulpitus mögött állt, minden jel szerint nem előre megírt szöveget mondott.

Tegezve a megszólított hallgatót, irodalmias stílusban azt igyekezett kiemelni, hogy a magyarok a magyarság révén összetartoznak, függetlenül politikai nézeteiktől, gazdasági, társadalmi helyzetüktől, kulturális ízlésüktől.

1848-at méltatva aláhúzta, hogy a kereszténység felvétele óta a legnagyobb jelentőségű esemény volt Magyarországon. De rögtön kiemelte, hogy március 15 nem utcai forradalom volt, hanem előre kidolgozott reform. Minden, ami március 15-én történt, már kész volt aznap hajnalban., mondta Gyurcsány.

1848-ban a kormányon lévők és az ellenzék tisztelték egymást – hangsúlyozta a miniszterelnök. “El kell fogadni, hogy a haza nem én vagyok, hanem a haza mindannyian vagyunk” – zárta beszédét a kormányfő, és búcsúzóul a Kossuth-nóta refrénjét idézte: “Éljen a magyar szabadság, éljen a haza”.