Érvénytelen a szlovákiai népszavazás -22,84 százalékos részvétel

A várakozásoknak megfelelően, érvénytelen a szlovákiai népszavazás, amelyet szombaton tartottak az öt és fél millió lakosú országban. Hat kérdésben várták a polgárok véleményét, például a képviselői mentelmi jog korlátozásáról.

A nem hivatalos végeredmény szerint a majdnem 4,4 millió választópolgár közül több mint 998 ezer voksolt. Ez a jogosultak 22,84 százaléka. Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, legalább a választók felének kellett volna az urnákhoz járulnia.

A népszavazást az egyik jelenlegi kormánypárt kezdeményezte még az idei júniusi választások előtt, parlamenten kívüli politikai erőként. A liberális Szabadság és Szolidaritás a júniusi választások előtti hónapokban több mint 400 ezer aláírást gyűjtött. Hat kérdésre várt választ. Javasolta, hogy a képviselők mentelmi joga csak parlamenti kijelentéseikre, tevékenységükre korlátozódjon; szabálysértés, kihágás esetén a törvényhozás beleegyezése nélkül felelősségre lehessen vonni őket.

További javaslatával a jelenlegi 150-ről 100-ra csökkentené a parlamenti képviselők számát. A Szabadság és Szolidaritás a közszolgálati televízió és rádió fenntartására a lakosságtól beszedett üzemben tartási díjak eltörlését is kezdeményezte. Az állam által vásárolt szolgálati autók vételárát 40 ezer euróban maximálta. Bevezette volna az internetes voksolás lehetőségét a parlamenti és európai parlamenti választáson. Kérte a sokat vitatott sajtótörvény módosítását is, hogy a közhatalom gyakorlói ne élhessenek automatikusan a válaszadás jogával.

A politikusok és a polgárok többsége szerint a referendum Sulíkék kampányfogása volt. Sokan úgy gondolják, parlamenti döntésekkel is elérhetők a követelt változások, annál is inkább, mert nagy részük szerepel a kormánykoalíció programtézisei közt. A több mint 7 millió eurós népszavazást felesleges pénzkidobásnak tartják.

A Szabadság és Szolidaritást a néhány évvel ezelőtti szlovákiai adóreform atyjának tekintett Richard Sulík ((szulík)) alapította. A párt a többi közt népszavazási kezdeményezésével hívta fel magára a figyelmet. Júniusban több mint 12 százalékkal jutott a törvényhozásba, a négypárti jobbközép koalíció második legerősebb tagja.

A referendumot a kormánypárt politikusoknak is csak egy része támogatta, a Robert Fico és Ján Slota fémjelezte ellenzék távolmaradást ajánlott.

Az országos arányt meghaladó részvételt a nagyobb városokban és a hagyományosan jobboldali, viszonylag fejlettebb pozsonyi agglomerációban könyveltek el, a részben magyarlakta szenci körzetben 30 százalék feletti volt. A magyarok lakta Dél-Szlovákia régióiban az országoshoz közeli eredmény született.

A hivatalos végeredményt vasárnap hirdetik ki.

A mostani volt a hetedik népszavazás az 1993-ban létrejött önálló Szlovákiában. Eddig csak egy volt érvényes, a 2003-as, amely az uniós csatlakozást támogatta.
hirdetés


hirdet�s