Érvénytelen a pécsi népszavazás a Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátorállomásról

A választásra jogosultak csupán alig több mint 32 százaléka ment el vasárnap Pécsett szavazni a Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátorállomás építéséről. Így érvénytelen a népszavazás – tudta meg a Független Hírügynökség Papp Judit főjegyzőtől. A város polgármestere korábban azt ígérte, hogy a népszavazás eredményét akkor is tiszteletben tartja, ha az alacsony részvétel miatt az nem lenne érvényes.

Összesen 41 213-an adtak le érvényes szavazatot, közülük több mint 38 ezren arra voksoltak, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar. A népszavazás azonban nem érvényes, mivel ehhez a választásra jogosultak több, mint felének, tehát legalább 63 564 szavazónak kellett volna voksolnia – mondta a főjegyző. Az önkormányzati törvény szerint ugyanabban a kérdésben egy éven belül nem írható ki újabb népszavazás – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. novemberében jelentette be: a kormány azt javasolja, hogy a Pécs melletti Tubes-hegyre telepítsék az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.Sporthírek