Érvénytelen a fenyegetéssel kizsarolt nyilatkozat az Eötvös Károly Intézet szerint

A titkosszolgálati megfigyelés nem csak alkotmányellenesen korlátozza az állami alkalmazottak alapvető jogait, hanem olyan, fenyegetéssel kizsarolt nyilatkozat alapján teszi ezt, amely a jog szerint érvénytelennek minősül – közölte szerdán az Eötvös Károly Intézet. A közpolitikai intézet arra hívja fel a figyelmet: a személyes adatok kezeléséhez az adatalanyok tájékozott, tudatos és önkéntes beleegyezése szükséges.

A kormánytisztviselőket, a rendészeti szervek alkalmazottait, köztisztviselőket és egyes közalkalmazottakat 2010-es jogszabály-módosítások nyomán, formális törvényi felhatalmazással alapvető jogaik “önkéntes” feladására kívánják kényszeríteni. A közszolgák, elsőként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai “önkéntesen” hozzájárulhatnak ahhoz, hogy titkosszolgálati eszközökkel megfigyeljék őket, vagy ugyancsak “önkéntesen” tudomásul vehetik, hogy a hozzájárulás megtagadása miatt elbocsátják őket – áll az intézet közleményében.

Az intézet szerint az intézkedés elrendelői szinte kérkednek azzal, hogy egy jó ügy – a korrupciós bűncselekmények felderítése – érdekében megsértik a kormánytisztviselők, köztisztviselők és közalkalmazottak alapvető jogait. Eközben figyelmen kívül hagyják, hogy jogállamban a büntetőhatalom csakis olyan szabályok szerint gyakorolható, amelyek fenntartják az egyensúlyt az egyéneket az állammal szemben védő garanciális rendelkezések és a hatékony bűnüldözéssel kapcsolatos társadalmi elvárások között – közli a közpolitikai intézet.

Mint azt a Független Hírügynökség hírül adta, a törvény szerint a titkosszolgálati eszközökkel folytatott adatgyűjtést nyilatkozatban kell tudomásul venniük az érintetteknek, és ha a megfigyeléshez nem járulnak hozzá, automatikusan elvesztik állásukat.Sporthírek