Rutinosak és fiatalok

Egy mérkőzéssel már megkezdődött az idény a kosárlabda NB II-ben, éppen ezért nem árt számba venni, hogy megyénket hány csapat képviseli a sorozatban.

A férfiaknál tizenegy gárda alkotja a Keleti csoport mezőnyét, ebben három a megyebeli résztvevő. A Nyíregyházi FSE és a Nagykállói KE már tradicionális csapatai az NB II-nek, negyven év után azonban nem találkozunk az „emgé”, vagyis az utóbbi időben a Nyíregyházi MGFSC néven szereplő gárda nevével. A sportegyesületnél először a női szakág szűnt meg, és a jelek szerint az anyagi- és teremgondok odáig vezettek, hogy férfivonalon is eltűnt a süllyesztőben a korábban több kitűnő játékost is foglalkoztató csapat. Az NYFSE soraiban a főiskolások mellett korábbi NB I-es kosarasok, Lakatos István, Hutás László és Papp Tibor is helyet kapnak.

A másik megyeszékhelybeli gárda a Nyíregyházi Kosársuli, amely döntően utánpótláskorú kosarasokat foglalkoztat, a 19-20 éves játékosok már rutinosnak számítanak. Változásokon ment keresztül a Nagykállói KE.

Az egyesület elnökeként is dolgozó korábbi edző, Tisza András helyén Kovács Tibor irányítja a szakmai munkát, és a játékoskeretet is sikerült megerősíteni. Borosnyai Balázs és Adorján Gusztáv személyében két volt NB I-es nyíregyházi kosaras került a kállóiakhoz, akik Mészáros Attila, illetve az eddig a megyei bajnokságban szereplő Helli Roland és Helli István érkezésével is erősödtek. Három megyebeli csapatunk négy debreceni, két miskolci és egy-egy karcagi, illetve egri ellenféllel mérheti majd össze tudását az idény során.

A nőknél kilencen neveztek be a Keleti csoportba, az ő sorozatuk egy kicsit később indul. A Nyíregyházi FSE az újabb bajnoki címe után sem tudta vállalni a magasabb osztályú indulást, így Farkasinszki Gyuláné döntően utánpótláskorúakból álló csapata továbbra is az NB II-t használhatja fel a rutinszerzésre. Újra ott van a „startvonalnál” az Újfehértói VSZSE, amely szintén gyerekekre épít, de fellelhető a keretében néhány nyíregyházi kosarasmúlttal rendelkező rutinosabb játékos is.

– Bodnár Tibor –További hírek a szon-sportoldal kategóriából