Ruszinkó Ádám: Magyarország továbbra is biztonságos turisztikai célpont

Budapest, 2015. szeptember 4., péntek (MTI) – Magyarország továbbra is biztonságos, az ideérkező turisták biztonságát a hatóságok teljes mértékben garantálni tudják – hangsúlyozta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára pénteken a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a turisztikai látványosságok távol esnek a menekültválság helyszíneitől, a hazai turisztikai forgalom békében, jó hangulatban zajlik, a turisztikai célpontoknál semmilyen feszült helyzet nem alakult ki.

Ruszinkó Ádám emlékeztetett arra, hogy Magyarországra igen rövid idő alatt nagyszámú menekült érkezett, de ez sem a közbiztonságban, sem az egészségügyben, sem a vagyonbiztonságában nem rejt önmagában veszélyt.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a bekért adatok alapján a budapesti repülőtéren semmilyen jelét nem észlelték a leginkább a vasúti pályaudvarok környékén előidézett migráns helyzetnek.

A közúti közlekedés fennakadásoktól mentes, a migránsok száma a Déli pályaudvaron elenyésző, a Nyugati pályaudvaron kisszámban vannak jelen, a Keleti pályaudvaron viszont sokan vannak, onnan csütörtök óta nem indul közvetlen vonat Nyugat-Európába – mondta a helyettes államtitkár, jelezve, a Magyarországról Nyugat-Európába utazóknak azzal a kellemetlenséggel kell számolniuk, hogy Hegyeshalomnál vagy a szlovák határnál át kell szállniuk egy másik vonatra.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke kiemelte, mindent megtesznek azért, hogy hitelesen tájékoztassák az utazási irodák partnereit.

A szakmai szövetség elnöke is hangsúlyozta, hogy Budapest és Magyarország biztonságos, a főváros esetében egyetlen kritikus pont a Keleti pályaudvar. A vonatközlekedésben vannak fennakadások, az utazási irodák partnereiken keresztül vonatpótló buszokkal igyekeznek segíteni a vendégeknek – tette hozzá az elnök.

Erdei Bálint fontosnak nevezte, hogy a nyugati sajtóban megjelenő sokkoló képek mellett békés, reális képet adó felvételek is megjelenjenek Budapestről, hiszen a turisták nincsenek veszélyben.

Nincs tudomásuk arról, hogy külföldi turistát atrocitás ért volna, bár érkeznek hozzájuk aggódó kérdések a külföldi partnerirodáktól a budapesti helyzettel kapcsolatban, megnyugtató választ tudnak adni, és várják szeretettel a vendégeket – mondta Erdei Bálint.

– MTI –