Rusk gólja döntött a hajrában

Tóth A. ezen gólszerzési próbálkozása nem járt sikerrel
Tóth A. ezen gólszerzési próbálkozása nem járt sikerrel - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Idei első rangadóját megnyerte a DVTK Jegesmedvék Erste-ligás hokicsapata.

A DVTK–MAC mérkőzést az emeleti üveg­ablakok mögötti páholyból tekintette meg Jarmo Tolva­nen, a magyar válogatott finn nemzetiségű szövetségi kapitánya, aki mindkét együttes válogatott játékosaira kíváncsi volt, tekintettel a tavaszi, Budapesten sorra kerülő divízió I/A-csoportos világbajnokságra.

Elmentek a fórok

Az első kiállítást a fővárosiak kapták, akik túlcserélték magukat, hatan voltak a jégen, öt helyett. Ebből egyszer kovácsolt majdnem (gól)előnyt Miskolczi, aki közelről tíz centimétert tévedett, korongja ennyivel ment el a jobb sarok mellett. Az óriási küzdelmet a fizikai találkozások bizonyították, gyakran szikrázott a jég. A 11. percben láttuk az első tűzijátékot, ennek végén Vas lőhetett szemből, de Bálizs kitessékelte a játékszert.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

Mindkét alakulat sokat rohamozott, az akciók közül a Macik vezették a veszélyesebbeket. Közben a második hazai fór is elcsorgott, azzal együtt, hogy tizennégy másodpercig öt hazai volt a jégen három vendéggel szemben. Aztán Ritó kapott pazar bejátszást, közeli ütését azonban Bálizs mentette. Az első dudaszó előtt Rantanen és Nagy K. produkált nagy tapsot kiváltó, egyébként szerény kivitelű bunyót, kettő plusz kettő perc kiállításért.

Egy ide, egy oda

A 23. percben Magosi kapott korongot a bal oldalon, majd a ketrec elé korcsolyázott, és közelről Bálizs lábai között megszerezte a mérkőzés első gólját (1-0). A 27. percben egyenlítettek a fővárosiak. Nagy G.-t nem tudták szerelni a hazaiak bal oldalon, a csatár addig bukdácsolt, amíg a palánk mellett összeszedte a játékszert, majd középre passzolt.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

Macaulay átvette, lopta a távolságot, aztán 8 méterről, középről megcélozta a jobb alsó sarkot, a korong pedig Adorjánt érintve éppen befért a kapuba (1-1). Érdekfeszítő volt a mérkőzés, pattanásig feszültek az idegek, a piros-fehérek pedig nem tudták beváltani fölényüket. Remek iram jellemezte a csatát, amelyet a fizikai mutatók uraltak. A második harmad végén Jokila bottal akasztásért kapott két perc büntetést, de ebből sem voltak képesek gólt csiholni a Macik.

Pavuk áthúzódó büntetése miatt hátrányban kezdték a záróharmadot a piros-fehérek. Ennek problémamentes letelte után Joe már egálnál Bálizst tesztelte, de nem ért célba. A játékosok ziccerig próbálták járatni a korongot, lövéseiket viszont magabiztosan fogta a kiválóan védő Adorján és Bálizs. A 48. percben Cunningham bottal akasztott, de ekkor sem született meg a meccs első emberfóros gólja. Érett a hosszabbítás, közben Vas és Sakaris került ziccerbe, az értékesítéssel viszont hadilábon álltak.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

Az 53. percben megint Vas próbálkozott közelről, a túloldalon pedig Orban ütőjében maradt a vezető gól. A portások sokat dolgoztak a pénzükért, Rusk bal sarokra tartó lövését azonban Bálizs nem láthatta az 56. percben, a háló rezgett, és mint utóbb kiderült, ez a remek mozdulat mindent eldöntött (2-1). A hajrában időt kért Majoross Gergely és levitte kapusát, mezőnyjátékosra váltotta. Gyorsan telt az idő, a létszám is pillanatonként változott, végül maradt a 2-1, és ezért fontos 3 pont járt a DVTK-nak.

Kolodzey Tamás


Jégkorong: jegyzőkönyv

DVTK Jegesmedvék – MAC Budapest 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

Miskolc, 1120 néző. V.: Rencz, Kókai (Vincze D., Kormos).

DVTK Jegesmedvék: Adorján – Leppanen, Rusk 1, Magosi 1, Galanisz (1), Miskolczi – Rantanen, Láda B. (1), Tóth A., Vas, Sakaris – Vojtkó, Joe, Pavuk, Kulmala, Ritó (1) – Bernáth, Karda, Köllő, Albert T., Tóth G – Kiss B. (kapus). Vezetőedző: Mikael Tisell.

MAC Budapest: Bálizs – Pozsgai, Dudas, Orban, Nagy K., Dansereau – Macaulay (1), Kovács B., Klempa, Nagy G. 1, Jokila – Garát, Cunningham, Terbócs, Brown, Somogyi – Vokla, Tóth R., Majoross B., Keresztury – Arany (kapus). Vezetőedző: Majoross Gergely.

Kiállítások: 16, ill. 20 perc.

Mikael Tisell: – Kitűnő mérkőzést vívtunk és az eddigi legértékesebb sikerünket arattuk. Ilyen találkozókra van szüksége a magyar hokinak. A két hálóőr kiválót nyújtott, és a szerencsésebb csapat diadalmaskodott.

Majoross Gergely: – Rosszul kezdtünk, a hazaiak jobban álltak a meccshez. Amikor nem tudtuk útját állni a hazai rohamoknak, akkor ezt megtette Bálizs. Bármelyik alakulat megszerezhette volna a győztes gólt, ez végül a hazaiaknak sikerült a szoros csatában.