Áruhitel: szigorúbb feltételek, növekvő kamat – RTL Híradó

Nehezebb lesz áruhiteleket kapni idén az ünnepek előtt. A gazdasági válság miatt a bankok szigorúbban ellenőrzik majd itt is a munkáltatói igazolásokat, és az áruhiteleknél várhatóan szintén nőnek a már amúgy is magas kamatok – nyilatkozták az RTL Híradónak pénzügyi szakértők. Az elmúlt hónapokban már kevesebb elektronikai cikket vásároltak itthon az emberek hitelből. Közben a bankok folyamatosan növelik a betétek kamatait, hogy így jussanak minél több pénzhez.

Tavaly karácsonykor a televízió volt a slágercikk a karácsonyi ünnepek előtt. A szakemberek szerint ez idén sem lesz másként, de az LCD-tévéken, a laptopokon és a mobiltelefonokon kívül szinte minden elektronikai cikkből kevesebb fogy a gazdasági válság miatt.

A bankok összesítései szerint már most kevesebben érdeklődnek az amúgy is drága áruhitelek iránt. Az év eleje óta 35 milliárd forinttal kevesebb áruhitelt vettek fel az emberek, mint tavaly. Aki úgy dönt, mégis banki hitelből venne karácsonyi ajándékot, annak szigorúbb feltételekre és magasabb kamatokra kell számítania.

Lendvai János, a Cetelem Bank vezérigazgatója szerint kevesebb olyan akció lesz, ahol nem kérnek a hiteligénylőtől munkáltatói igazolást, és sokkal szigorúbban is ellenőrzik majd az igénylőket.

Közben a bankok akciós betétikamat-ajánlatokkal árasztották el az internetet. Már 3-4 hónapos lekötés esetén 10-12 százalékos kamatot ajánlanak az ügyfeleknek. Ehhez a legtöbbször elég néhány százezer forintot betenni a bankokba. A pénzintézeteknek a válság miatt még több pénzre van szükségük ugyanis, és ezekkel a csábító ajánlatokkal szeretnék visszaszerezni az ügyfelek bizalmát.