Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten

Rudapithecus látványtár épül a Majomszigeten
Rudapithecus látványtár épül a Majomszigeten - © Fotó: opont.hu
Rudabánya – A várhatóan július közepétől látogatható projekt célja az volt, hogy a Rudabánya térségében, az egykori vasércbánya területén lévő világhírű őslénytelepet megmentsék a jövő tudósai számára, illetve bemutassák a téma iránt érdeklődő nagyközönségnek – ezzel a térségben a megtalálható értékekre alapozva új perspektívát teremtsenek, a turizmust.

Rudabánya önkormányzata mint kedvezményezett a Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten című, ÉMOP projekt megvalósítására a módosított szerződés alapján 386.956.596 forint támogatást nyert el a turisztikai-tudományos projekt megvalósítására az Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére.

A dr. Kretzoi Miklós professzor által megkezdett és dr. Kordos László professzor által folytatott kutatások adják a szakmai alapját a projekt­nek.

A tények

A projekt egy fogadóépületet, egy bemutatóépületet – amely magában foglalja a mintegy 10 millió éves lelőhelyet – és tanösvényt tartalmaz, ahonnan páratlan szépségű panoráma nyílik a környező tájra. Közvetlenül a tanösvény előtt, az egykori bányagödör helyén spontán módon létrejött bányató, a háttérben pedig a borsodi dombok, hegyek láthatóak, tiszta időben a felvidéki hegysorok zárják a panorámát. Az épületek különlegessége, hogy az egykori bányászati múltra utalva, de végtelenül letisztult, egyszerű formavilágú vasérc színű betonból készültek. A projekt keretében természetesen gondoskodtak az épületek akadálymentesítéséről is.

ÉM