Ötéves fejlesztési projekt zárult le Kazincbarcikán

Akt.:
Az innovációs központot Peter Burkhard, Svájc budapesti nagykövete és Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere adta át
Az innovációs központot Peter Burkhard, Svájc budapesti nagykövete és Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere adta át - © Fotó: kolorline.hu
Kazincbarcika – Május 31-én lezárult a Kazincbarcikán és térségében a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahely­teremtő fejlesztése” című projekt, melynek zárórendezvényét szerdán tartották meg.

A fő cél az volt, hogy Kazincbarcika térségében a foglalkoztatás feltételei javuljanak, amelyhez háromféle részcél kapcsolódott: a vállalkozások működési környezetének infrastrukturális fejlesztése, a vállalkozások innovációs célú fejlődésének támogatása és a korábban nehéziparáról ismert térség imázsának javítása.

A vállalkozói környezet fejlesztése kapcsán Kazincbarcikán a volt Központi Általános Iskola megüresedett épületét alakították át. A létesítményben három szinten irodahelyiségeket, tárgyalókat, műhelyeket, illetve raktárakat alakítottak ki. Az első vállalkozók várhatóan 2017. július elején költözhetnek be.

A KOLORLAB Innovációs Központ nevet viselő épület kedvezményekkel segíti kezdő vállalkozások indulását, illetve – többek között – ösztönzi a technológiai intenzív, kutatás-fejlesztési tevékenységet végző vállalkozások betelepülését. Az épületben helyet kap egy közösségi-­oktató műhely, illetve a város médiaközpontja is.

A Pályázati Alap 2013 és 2016 között négy pályázati körben, négy prioritásterületen nyújtott vissza nem térítendő támogatást helyi vagy a térségbe betelepülő vállalkozások innovatív projektjeihez. A 102 millió forint magántőkét megmozgató 188 millió forint támogatás révén elsődlegesen kis léptékű, átlagosan 9 millió forint értékű projektek (36 db) valósultak meg, amelyek összesen 37 új munkahelyet teremtettek a térségben.

A projekt eredeti céljai között szerepelt a térség imázsának javítása, ennek köszönhetően vált színes várossá, azaz Kolorcityvé Kazincbarcika.

További elemek

A projekt részeként Sajókazán megújultak a Radvánszky-kastély belső terei, Rudabányán egy üres óvodaépületben elkészült a településen talált mintegy 10 millió évvel ezelőtti „Rudapithecus Hungaricus” őslénytani leleteket bemutató RudaPark Oktatási és Látogatóközpont, és tájházként lett újrahasznosítva egy klasszicista épület. Bánhorvátiban a Damasa-szakadék széles körű megismertetése kapcsán kialakítottak egy tanösvényt és korszerűsítették, bővítették a tájház bemutatótereit.

– ÉM –Rudabánya.
BOON.HU


hirdetés