Hucul lovasnapok és patkolókovács verseny Jósvafőn

Akt.:
A vállalkozó kedvű amatőrök is kipróbálhatják magukat
A vállalkozó kedvű amatőrök is kipróbálhatják magukat
Jósvafő – Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg.

Az idei Jósvafői Lovasnapok immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban augusztus 18-20. között. Az évente megrendezésre kerülő hucul ösvény a helyi kislófajta egyik legnagyobb megmérettetése.

A hucul ló

A Kárpátokban kialakult fajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet. Kicsisége ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A középhosszú, gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény, mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.

A közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvény-verseny azért jött létre, hogy a Krakkói Egyetem által kitalált akadályverseny lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését.
Az ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal – keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (például szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

A patkolókovács verseny célja a tradicionális patkolókovács szakma művelőinek megmérettetése, tudásuk átadása és megőrzése az utókor számára.

A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését. A rendezvény fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

ÉM


VI. Nemzetközi Patkolókovács Verseny

Helyszín:

  • Jósvafő, Fedeles Lovaspálya

Szervezők:

  • Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.)
  • Magyar Patkolókovácsok Egyesülete (2225 Üllő, Kisfaludy u. 6.)

Információ: www.anp.hu




Rudabánya.
BOON.HU






hirdetés