Magyarország

2012.03.20. 20:14

József Attila-díjak - A miniszter szerint méltatlan a díj körüli vita

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Valamennyi József Attila-díjjal kitüntetett alkotó mögött komoly szakmai teljesítmény áll, ezért méltatlan a díj adományozása körül gerjesztett vita - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kedden az MTI-vel.

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Valamennyi József Attila-díjjal kitüntetett alkotó mögött komoly szakmai teljesítmény áll, ezért méltatlan a díj adományozása körül gerjesztett vita - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kedden az MTI-vel.

Nyolc írószervezet, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, az Írók Szakszervezete, a József Attila Kör (JAK), a MAOE - Irodalmi tagozat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Műfordítók Egyesülete és a Szépírók Társasága hétfőn fordult nyílt levélben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőihez. A dokumentumban azt kifogásolták, hogy idén a kuratórium jelöltjei közül hat helyett másoknak adományozta a tárca a kitüntetést. Mint fogalmaztak: megdöbbenve értesültek arról, hogy idén a 13 főt tartalmazó jelölti listán a tavalyi négyhez képest már hat helyen történt változás, ami példátlan a díj történetében. Felidézték, már tavaly sem tudták felvállalni, hogy a 13 odaítélendő kitüntetésre a 13 helyett 26 főt jelöljenek, mert úgy vélik, így a nyilvánosság számára ellenőrizhetetlen mechanizmusok szerint áll össze a kitüntetettek végső névsora, és ezzel sérül a szakma szuverenitása.

A minisztérium közleményében emlékeztetett arra, hogy idén a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából 17 kategóriában 105 művész teljesítményét ismerte el a nemzeti erőforrás miniszter. Kiemelte: az egyes kategóriában kiosztott díjakra az azokat elbíráló 17 kuratórium tagjait arra kérte a miniszter, hogy tegyenek a kiosztható díjak számának kétszeresére javaslatot. "A tizenhét kuratórium közül csupán a szépírói teljesítményeket jutalmazó József Attila-díjra beérkezett felterjesztéseket elbíráló, a magyar írószervezetek delegáltjaiból álló kuratórium nem tett eleget" - olvasható az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

"A közreműködésre felkért írószervezetek a felterjesztések bírálatának rendjét ebben az évben sem tartották be, hanem ultimátumot intéztek a miniszterhez, amelyben lényegében megkérdőjelezik a miniszter döntési jogkörét" - írta a tárca a közleményben, amely kitér arra is, hogy a kuratóriumi javaslatok kétszeres listáját az első polgári kormány idején vezették be, és 2011-ben tértek vissza ehhez a gyakorlathoz. A minisztérium szerint ugyanis ez biztosítja a miniszter számára a "valódi döntés", és nem csupán a "tudomásul vétel" lehetőségét.

A dokumentum kitért arra is, hogy tavaly a tárca a kitüntetéseket újraszabályozó rendelettervezetébe beépítette az írószervezetek javaslatait is. "Megállapodásról azonban nem volt szó, hiszen az írószervezetek számára legfontosabbnak tűnő kérdésről, az odaítélés módjáról az álláspontok nem közeledtek" - áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy a tárca 2011-ben az állami kitüntetések minden minisztériumra kiterjedő felülvizsgálata keretében előkészítette az új miniszteri rendelet tervezetét. A jogszabálytervezet hamarosan olvasható lesz véleményezésre a tárca honlapján.

Szőcs Géza kulturális államtitkár hétfőn "műbalhénak" nevezte a kirobbant vitát az irodalmijelen.hu oldalon, és emlékeztetett: az írószervezetek javaslatai alapján 13 embernek kellett volna megkapnia a József Attila-díjat. "Ebből a 13-ból személyes döntésem alapján 6 alkotó nevét hátrább soroltam és beemeltem helyettük 6 másik nevet. Honnan? Arról a listáról, amelyen ugyancsak az írószervezetek jelöltjei szerepeltek, de még nem rangsorolva" - fogalmazott.

Idén Báger Gusztáv költő, Bálint Péter író, Böszörményi Zoltán író, költő, Iancu Laura költő, Kenéz Ferenc költő, Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, Kiss Judit Ágnes költő, Krusovszky Dénes költő, Németh Zoltán költő, irodalomtörténész, Payer Imre költő, Széky János műfordító, Szilasi László irodalomtörténész, esszéista és Végh Attila költő, esszéíró részesült az elismerésben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!