Értelmi fogyatékosok tanulmányi versenye

Bajusz Gábrieltől húztak sorszámot a csapatok
Bajusz Gábrieltől húztak sorszámot a csapatok
Tiszalök – Az idén Tiszalökön rendezték meg a Koncz Dezső Tanulmányi Verseny regionális döntőjét. A nyolc csapat közül a hazaiak bizonyultak a legjobbnak.

Színes vetélkedő – szíveslátással

Az idén Tiszalökön rendezték meg a Koncz Dezső Tanulmányi Verseny regionális döntőjét.


Irány Hódmezõvásárhely!
A regionális tanulmányi
versenyt végül a nyolc csapat közül a helyiek, a tiszalöki
gyerekek nyerték. Így õk utazhatnak a május
24–26. közötti országos versenyre. – Szívbõl
örülünk neki! – mondta Pappné Kórik Judit
igazgatónõ.

Nyolc csapat állt fel a megnyitó ünnepséghez, ám ahogy mondani szokás, a csapatoknak mégsem volt „nyolc”, hogy miként végzik a nem minden napi versenyt. Merthogy valódi megmérettetés volt az elmúlt hét keddjén Tiszalökön, a Frim Jakab Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégiumban rendezett regionális verseny.

A nyolc csapat tagjait (Kisújszállás, Homok, Nyírbátor, Nagydobos, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza, Tiszalök, Debrecen) Pappné Kórik Judit a házigazda iskola igazgatója üdvözölte és kívánt jó versenyzést és időtöltést. S valóban, az egész napos verseny folyamán mindkettőből részesültek a gyerekek: élvezettel oldották meg a sokszínű feladatokat, miként az állomáshelyek közötti pihenőidőkben is jól érezték magukat. Volt idő megismerkedni egymással és a tiszalöki gyermekintézménnyel is.

Piacolnak, vásároznak is

– A gyerekek közepsúlyos értelmi fogyatékosok, s láthatóan felkészülten érkeztek az idei regionális döntőre – mondta Pappné Kórik Judit, az 1971-től működő tiszalöki intézmény igazgatónője.

– A megyei fenntartású, szegregált intézményben jelenleg 83 a tanulói létszám, míg a kollégiumunkban 39-en kaptak férőhelyet. Az iskola 12 évfolyamos, 6-tól 18 éves korig foglalkozunk a gyermekek „életre nevelésével”. Az ő számukra is nagybetűs Élethez igyekszünk kapaszkodókat nyújtani, s itt bizony meglehetősen széles a skála. Van, akinél már a cipőfűző megkötése is nagy eredménynek számít, míg mások már egészen ügyesen tevékenykednek a házi műhelyeinkben. Ebből már öt saját műhellyel rendelkezünk, így például van barkács, szövő, fazekas, gyertyaöntő, papírmerítő műhely, s tavasztól konyhakerti munka. A gyerekek egyébként igényes, szép munkáiból piacolunk, vásározunk is, amely bevétel a műhelyek fenntartását szolgálja.

Holland kapcsolat

Igen jó kapcsolatban állunk immár évtizede a holland BaalderborgAlapítvánnyal, akiktől a szakmai segítség mellett számtalan esetben kaptunk anyagi támogatást is. Az évek során főként a szemléletváltozásban szereztünk tőlük hasznos tapasztalatokat. Hollandiában például a hasonló sorsú gyermekek külön boltot „üzemeltetnek”, ahol a maguk készítette portékákat árusítják, stb. A nyíregyházi Suliexpón már háromszor is egymás mellett állt a kiállító sátrunk.

– Lefler György –