Értékes műemléket loptak a Debreceni Köztemetőből a színesfémtolvajok

Felbecsülhetetlen értékű síremléket loptak el az ország második legnagyobb sírkertjéből, a Debreceni Köztemetőből. A féltonnásra becsült, öntöttvasból készült obeliszk a nagy múltú debreceni Sesztina-családnak állított emléket. Az eset után a temetőben megerősítették a biztonsági szolgálatot – tudta meg a Független Hírügynökség.

A két méter magas, fél tonna súlyú obeliszk 1836-ban készült és 70 éve állt a Debreceni Köztemetőben. Eltűnését a Sesztina-család egyik leszármazottja vette észre néhány nappal ezelőtt. A temető rendjére biztonsági szolgálat vigyáz, de a 64 hektáros terület őrzése nem könnyű feladat.

Nehezen őrizhető ez a rész, sűrű itt a növényzet. A biztonság javítása érdekében intenzívebbé tesszük a járőrszolgálatot – mondta a Független Hírügynökségnek Jurácsik Zoltán, a temetőt üzemeltető AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója.

Az őrök nem tudják, hogyan emelhették meg, majd vihették ki a nagy és nehéz öntvényt a temetőből. A tolvajok valószínűleg kisteherautóval vitték el, de a sírkertbe be- és kihajtó magánautókat – a jelenleg érvényes jogszabályok szerint – nem ellenőrizhetik minden esetben.

Debrecenben négyfős nyomozócsoport dolgozik a fémtolvajok kézrekerítésén. Tóth Ferenc, a Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerint ilyen jellegű lopás még nem volt a városban. Korábban a Semmelweis-szobrot lopták el a Nagyerdei Klinika területéről. A most ellopott műemlék eszmei értéke felbecsülhetetlen. Az obeliszk újbóli elkészítése mintegy 5 millió forintba kerülne.

Becslések szerint a színesfémtolvajok Magyarországon évente több mint 10 milliárd forintos kárt okoznak.Sporthírek