Értékelték a vajakat és a margarinokat – Kosár Magazin

Tizennyolcféle vajat és 9 margarint tesztelt a Kosár Magyazin. A fogyasztóvédelmi magazin értékelése szerint egyetlen termék sem kapott gyenge minõsítést. Az enyhén sózott dán Lurpak vaj és a szintén enyhén sózott Bords Eve margarin kapta a legjobb osztályzatokat. A Nádudvari teavajat ugyanakkor a szakértõk, a laikusok és a laboratóriumi vizsgálatok is az utolsó helyre sorolták.

Elsõként a tizennyolcféle vaj került terítékre. Ezek jellemzõen pasztõrözött tejbõl és tejszínbõl készített, márkázott és teavajak. A vaj állományának egynemûnek, szobahõmérsékleten jól kenhetõnek kell lennie, míg a kissé morzsolódó, lágy, vagy kenõcsös állag nem megfelelõ. A három dobogós közül kettõ, a SPAR bio teavaja és a PILOS teavaj holtversenyben második, az abszolút befutó pedig csaknem maximális pontszámmal a Lurpak enyhén sózott dán vaj lett. A vizsgán a három gyõztesen és a sereghajtón kívül minden minta jó eredménnyel zárt. A sor végén a Nádudvari teavaj áll, közepes minõsítéssel.

A margarinoknál alacsonyabb pontszám járt a szájpadláshoz ragadó, üres, jellegtelen vagy idegen, fõként inkább napraforgó mellékízû vagy szagú, tompa fényû versenyzõknek. Kiváló minõsítést csak a Bords Eve enyhén sózott margarinja kapott. Az ezüstöt ebben a mezõnyben a FLORA Pro-aktív Light margarinkrém, míg a bronzot a BERTOLLI margarinkrém extra szûz olívaolajjal és a PROFI margarinkrém light kapta. Összesen hat termék lett jó, öt pedig közepes. A lista alján a SUMMER Margarinkrém Light végzett.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában nedvesség- és mikrobiológiai vizsgálatot végeztettek. Valamennyi vizsgált minta nedvességtartalma megfelelt. Alapvetõ követelmény a megfelelõ mikrobiológiai minõség. A vizsgált vajak minõsége megfelelõ volt. A legjobb minõsítést a SOLE Pilos teavaja, az S. Budget, a Milfina márkázott vaj, valamint a Lurpak Dán import, enyhén sózott vaj kapta. Gyenge lett a Nádudvari teavaj, a Reál teavaj, valamint a Milli teavaj.