Űrtechnológiai központot terveznek Magyarországon

Űripari Technológiai és Tesztközpont építését tervezi a Zsámbéki-medencébe a Talentis Csoport és az ebben az iparágban nemzetközi programokban érdekelt Bonn Hungary Kft. A 2,2 milliárd forint értékű beruházásról szerdán írta alá a szerződést a két cég vezetője.

Az űripari központban az európai legmagasabb színvonalú minősítésű űripari berendezések tesztelését és minősítését szeretnék végezni. A terv iránt már érdeklődik két vezető cég Németországból és Franciaországból – mondta el Solymosi János, a Bonn ügyvezetője. Szó van arról is, hogy néhány űripari társaság a tesztközpont mellé telepítené át kutatás-fejlesztési részlegeit.

A beruházás helye a Zsámbéki-medencében 2003-ban elindított Talentis tudásközpont, amelyben első lépésben 300 térségfejlesztési programot indítottak el. Az űrközpontban a Talentis befogadó, koordináló, a tudásbázis létrejöttét katalizáló szerepet vállal, a világszínvonalú high tech ismeretet és felszereléseket a Bonn adja – mondta Takács Ernő, a holdingcéget irányító Talentis Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Talentis a Zsámbéki-medencében összesen 16 milliárd forint értékű fejlesztést indít el a közeljövőben, például üzleti parkot Herceghalomban és Mányban.Sporthírek