Űrtábor kezdődött Miskolcon

Megnyílt a 14. űrtábor Miskolcon. A tíznapos táborban hatvan középiskolás fiatal vesz részt szerte az országból, Erdélyből és a Felvidékről. A Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett táborban a csillagászattal és az űrkutatással kapcsolatos előadások mellett gyakorlati bemutatókat is szerveznek.

A tábort a Miskolci Egyetemmel közösen rendezik. A tábor ideje alatt a résztvevők a NASA-val is együttműködő űrtechnikai labor munkájával is megismerkednek az egyetemen.
A fiatalok megfigyelhetik a Napot egy különleges szerkezet segítségével, éjszakánként pedig távcsöves csillagászati bemutatókon ismerkednek az éggel. A tábor leglátványosabb része az lesz, amikor a résztvevőknek vízirakétát kell készíteni. A teljesen veszélytelen, vízzel töltött eszköz kilövéséhez levegőpumpát használnak. A súlytalanságot is modellezik majd, méghozzá úgy, mint a NASA-nál, vagyis víz alatti feladatokkal, mondta el a Független Hírügynökségnek Neizer Zita, az asztronautikai társaság főtitkárhelyettese. A fiataloknak búvárruhában egy téglatestet kell felépíteniük csövekből és csavarokból a víz alatt.