Érsekek a bocsánatkérő menetben

Felvonulás a rabszolga-kereskedelem eltörlésének évfordulóján. Afrikai dobok kíséretében indult el szombat délben a “tanúk menete” Londonban egy szabadtéri mise után.

A szervezők így emlékeznek a rabszolga-kereskedelem eltörlésének 200. évfordulójára. A felvonulást Rowan Williams, az anglikán egyház feje és John Sentamu yorki érsek vezeti.

Az oszlophoz csatlakozott az a csoport is, amely 400 kilométert gyalogolt korábban Londonig, láncokba verve, ezzel tiltakozva a még létező emberkereskedelem ellen. Útjuk több mint három hétig tartott. A szombati megemlékezés végén Drexel Gomez karibi érsek szabadítja majd meg láncaiktól a menetelőket.

Az anglikán egyház tavaly hivatalosan is bocsánatot kért a rabszolga-kereskedelemben játszott szerepéért, elsősorban a karib-tengeri szigeteken fenntartott ültetvényekért.

A szombati londoni menet egyperces csenddel ér véget a rabszolga-kereskedelem áldozatai emlékére a londoni Kennington parkban.

Vasárnap lesz pontosan 200 éve, hogy a brit parlament betiltotta a rabszolga-kereskedelmet.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek