Rowling vesztett a bíróságon: nem tiltották meg a fiáról készült kép publikálását

A Harry Potter könyvek szerzőjének, J.K. Rowlingnak nem sikerült elérnie kedden, hogy a bíróság megtiltsa egy gyermekéről készült kép publikálását. A képet Edinburgh egyik utcáján készítette egy fotós, és egy brit magazinban jelent meg egy, Rowling anyaságáról szóló cikk illusztrációjaként.

Rowling azért indította bírósági eljárást, mert szerinte a fénykép publikálásával megszegték fiának személyiségi jogait. Az írónő és férje azt szerette volna elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a kép további publikálását, és a jövőben se lehessen megjeleníteni olyan felvételt gyermekéről, amit a tudta nélkül készítettek.

Az ügyben döntő bíró közölte, hogy bár együtt érez a túlzott médiafigyelem elől gyermekét védő szülőkkel, a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy egy “sajtómentes zónát hozzanak létre gyermekük körül”. Az ügynek nem volt valós esélye, közölte a bíró.

A fényképet az akkor húszhónapos gyerekről és szüleiről még 2004-ben készítette a Big Pictures nevű fotóügynökség munkatársa Edinburgh egyik utcáján, és a Sunday Express című lapban jelent meg. Az írónő és férje mindkét cég ellen eljárást indított, de az újsággal sikerült peren kívül megegyezni.

Rowlingnak a bírósági döntés értelmében negyvenezer fontot kell fizetnie a fotóügynökségnek, de a család lehetőséget kapott, hogy fellebbezzenek a döntés ellen. A fellebbezésig a bíróság ideiglenesen megtiltotta a fénykép publikálását.