jelentős fejlesztés

2019.06.26. 13:55

Felújítják a mohácsi busójárás színtereit

Az esemény egyre népszerűbb, ezért a jövőben várhatóan nagyobb helyen és hosszabb ideig rendezik majd meg.

Megkezdődött a busójárás színtereinek mintegy 850 millió forintos megújítása Mohácson – jelentette be a Duna-parti város polgármestere a projekt nyitórendezvényén szerdán.

Szekó József (Fidesz-KDNP) a mindössze nyolcmillió forintos önrészt igénylő, fejlesztési forrásból megvalósuló beruházás indokairól elmondta: mivel egy évtizede a szellemi kulturális örökség részét képezi a mohácsi busójárás, az ebből is fakadó, egyre növekvő népszerűsége folyamatosan arra ösztönzi a várost, hogy a télűző népszokást időben és térben is kiterjessze.

Beszámolt arról, hogy az építkezéseknek várhatón már a következő farsangi időszakra láthatóvá válik az eredménye: a munkálatok mohácsi Deák teret érintik elsősorban, amely teljes megújításon megy keresztül jelenleg.

A rekonstrukció során a többi között kilencezer négyzetméteren térkövekkel burkolt sétautakat, térrészeket alakítanak ki, a tér tengelyében lévő rendezvényterületet a kitelepülő árusok számára közművekkel látják el, a téren álló monumentális Hősi emlékművet felújítják a projekt során, emellett egy leengedett állapotban nézőtérként is funkcionáló vízmedencét alakítanak ki.

Szekó József az MTI-nek a beruházás jelentőségéről azt mondta: Mohácson a rendszerváltozást követően indult köztérfejlesztési programok egyik legnagyobbjának számít a most folyó munka. Az 1930-ban kialakított Deák téren ilyen átfogó fejlesztés annak létrehozása óta, azaz csaknem egy évszázada nem történt – tette hozzá a városvezető.

A polgármester kitért arra, hogy a fejlesztés illeszkedik a mohácsi közterületek felújításával kapcsolatos önkormányzati programba. Felidézte, hogy néhány hete adták át a városban a több mint félmilliárd forintból megújult, 2,5 hektáros zöldfelületű Szepessy parkot is, amelyen új közvilágítási hálózatot, sétautakat, játszóteret is kialakítottak, kerékpártárolókat helyeztek el, futópálya és szabadtéri tornapálya jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában