Rövidnadrágban a világ csúcsára

A Mount Everest megmászását tervezi egy holland férfi, szinte teljesen meztelenül, közölte az expedíció vezetője szerdán. A Jégember néven ismert férfi csak hegymászócsizmát, kesztyűt és egy rövidnadrágot visel majd a rekordkísérlet közben, ezen kívül csak a hátizsákja melegíti majd a csúcsra vezető úton.

Wim Hof nem az egész utat, csak egyes részeit teszi meg rövidnadrágban, mondta el a expedíció vezetője az AFP francia hírügynökségnek: esténként, és a teaszünetek közben fel lesz öltözve. A Jégembert négy másik hegymászó kíséri majd, és a szokásosnál több serpát fogadnak fel az útra, ezzel is növelve a kaland biztonságát.

A Jégember a hideget jobban bírja, mint a ritka levegőt: a mászás közben oxigénpalackot használ majd.

Hof a rekordkísérletre Mount Blanc megmászásával készült szintén lenge öltözékben, és már eddig is több hidegrekorddal edzette magát: összesen kilenc, az állóképességét próbára tevő csúcsteljesítmény fűződik a nevéhez. Idén januárban Finnország északi részén mínusz 35 fokos hidegben futott le 21 kilométert egy havas úton mezítláb, egy szál rövidnadrágban, 2004 szeptemberében pedig egy óra nyolc percet töltött egy jéggel teli kádban, világrekordot felállítva.

Az expedíció április elsején indul Hollandiából, és a tervek szerint május 16-án érnek fel majd a csúcsra. Az Everest megmászására leginkább az április és május hónapok a legalkalmasabbak: a tavaszi hőmérséklet a csúcson ilyenkor általában mínusz 25 Celsius fok körül van.Sporthírek