Rövidesen erlünhetnek a jegesmedvék Szibériából

Élőhelyük visszaszorulása és a vadászatuk miatt rövid időn belül eltünhet a jegesmedvék észak-szibériai populációja – figyelmeztetett pénteken egy nemzetközi környezetvédő szervezet. A kutatók új védett területet javasolnak védelmükhöz.

“Ha a tendencia folytatódik, a populáció nagyon gyorsan el fog tűnni” – mondta Nyikita Ovszjanikov, a Wrangel-szigeteken működő természetvédelmi övezet munkatársa. A szakember már 18 éve kutatja a jegesmedvéket, és most megkongatta a vészharangot. Ovszjanikov szerint a legnagyobb veszélyt a jegesmedvékre a globális felmelegedés miatti olvadás, valamint az intenzív vadászat jelenti. A bundájuk rendkívül értékes a fekete piacokon – becslések szerint évente legalább 100 medvével végeznek az orvvadászok.

Élőhelyük csökkenése arra kényszeríti a jegesmedvéket, hogy a nyarakat a szárazföldön töltsék élelem után kutatva. Gyakran azonban a falvak környékére merészkednek, azt kockáztatva, hogy az emberek lelövik őket. A becslések szerint az Északi-Sarkvidék teljes területén összesen 22 ezer jegesmedve él – rohamosan csökkenő területen és számban.