Rövidebb a Vajdasági TV magyar híradója – Felfüggesztették a szerkesztőség vezetőjét

Felfüggesztették a vajdasági közszolgálati televízió magyar szerkesztőségnek felelős vezetőjét. Simon Erzsébet bűne az volt, hogy az esti híradóban ismertette a tévé vezetésének döntését, hogy a magyar nyelvű híradó a jövőben negyven percről húsz perce rövidül, és hogy emiatt Bodzsoni István, a kisebbségi műsorokért felelős igazgatóhelyettes panaszt tett a Vajdasági közmédium vezetőségénél.

Nada Kalkan, a Vajdasági Rádió és Televízió főszerkesztője – akit Simon Erzsébet a híradóban felelőssé tett a döntésért – közölte, hogy a felfüggesztés oka egyrészt az, hogy Simon Erzsébet állításai nem igazak, hiszen a döntést nem ő, hanem a médiaház kollégiuma hozta, másrészt a szabályok súlyos megsértését jelenti a belső ügyek kiteregetése.

Az igazsághoz tartozik, hogy a kisebbségi szerkesztőségeknek, beleértve a magyart is, nem volt kapacitásuk 40 perces színvonalas hírműsort készíteni. A magyar szerkesztőség egy része már a döntéskor figyelmeztetett is erre. A híradó meghosszabbítása láthatóan a minőség kárára ment. Ám ezen most már nem rövidítéssel kellett volna segíteni, hanem a szerkesztőség felerősítésével, amihez viszont nem volt pénz, és elemzők szerint, talán szándék sem.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt – amely közleményben reagált a tévés fejleményekre – a leépítést “a szerb hatalomtól érkező fontos jelzésnek” tartja. Szerinte a Tadics-féle szerb hatalom arra számít, hogy ellenzéke a kisebbségi jogok megnyirbálását jóváhagyja, másrészt úgy véli, hogy a magyarok politikai érdekérvényesítő képessége csökkent, és nem lesz képes politikai ellenállást kifejteni. A VMDP szerint ez csak bevezetője a további megszorító intézkedéseknek.