Rovarölő mérget találtak egy egyiptomi paprikaszállítmányban Budapesten

Fél tonna, rovarölő méreggel permetezett paprikaszállítmányt foglaltak le a Ferihegyi Növény-egészségügyi Határállomás munkatársai néhány napja. Gólya Gellért, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta: a 85 karton, azaz 455 kiló paprikát egy egyiptomi székhelyű cég, az UNIMEX hozta volna Magyarországra, egy itteni cég megrendelésére. A fehér, zöld hegyes és húsos paprikákból vett mintákból a METOMIL nevű, a rovarok idegrendszerét megbénító rovarölő szert mutatták ki, ráadásul az egészségügyi határérték nyolcszorosát.

A szakember hozzátette, hogy a húsvéti ünnepekre való tekintettel fokozottan ellenőrizik a hazánkba érkező primőr termékeket, ha szabálytalanságot találnak, az új törvény szerint akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhatnak. A bírságokkal kapcsolatban Gólya Gellért hozzátette: amennyiben kiderül, hogy magyar termékről van szó, akkor a hazai termelőre hárítják a büntetést, ha külföldi az áru, akkor a kereskedőnek kell kifizetni a milliós büntetést. E mellett a külföldi vegyszeres gyümölcsöt vagy zöldséget lefoglalják és megsemmisítik, a szállító céget pedig felveszik az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe, feketelistára kerül. Ez azt jelenti, hogy a cég, az EU-ba többet nem tud úgy árut hozni, hogy azt ne vizsgálnák meg.

Gólya Gellért elmondta, hogy a repülőgéppel szállított növények esetében könnyebb dolguk van, hiszen csak kisebb mennyiséget lehet egyszerre szállítani, kamionokkal azonban akár egyszerre 25 tonnát is áthozhatnak a határokon. Az EU felől érkező szállítmányokat csak a nagy elosztókban vizsgálják, az eredményre 1-3 napot kell várni. A termék eközben a forgalomba kerülhet, és onnan már nehezebb “begyűjteni”.

A szankciók a tapasztalatok szerint visszatartó erővel bírnak, az 5 milliós bírságot egy kereskedőtől többször is be lehet hajtani, ha megszegi az előírásokat.Sporthírek