Rossz helyen áll Magyarország számítógépes vírusfertőzésekben

A magyar internetezők majdnem felének gépe fertőződött meg vírussal vagy egyéb káros programmal az elmúlt egy évben és ezzel az egyik legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban. Erről az EU Statisztikai Hivatala, az Eurostat számolt be a keddi Biztonságosabb Internetért Nap alkalmából nyilvánosságra hozott felmérésében.

Az Eurostat adatai szerint az elmúlt egy évben a Magyarországról internetező emberek 46 százalékának gépe kapott valamilyen káros programot. Ezzel a negyedik legrosszabb helyen állunk a 27 európai tagállam között Bulgária (58 százalék), Málta (50 százalék) és Szlovákia (47 százalék) mögött. Az európai átlag 31 százalék – közölte az Eurostat.

A jelentés szerint a magyar internetezők 84 százaléka használ valamilyen vírusirtót, vagy egyéb biztonsági szoftvert. Ez a szám megegyezik az európai átlaggal – közölte az Eurostat.

A felmérés eredményei szerint Ausztriában lehet a legbiztonságosabban internetezni, ahol a netezők 14 százaléka kapott el valamilyen számítógépes vírust. Az osztrákokat Írország (15 százalék), Finnország (20százalék) és Németország (22 százalék) követi.

Európai átlagban az internetezők három százaléka jelezte, hogy pénzveszteséggel járó támadásnak voltak kitéve. A legtöbben Lettországban (nyolc százalék) és Nagy-Britanniában (hét százalék).

– Független Hírügynökség –