Rossz fát tesznek a tűzre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Rossz fát tesznek a tűzre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Nyíregyháza – Beköszöntött a hideg idő, megindult a fűtési szezon, s ahogy az megjósolható volt, akcióba lendültek a fatolvajok, illegális fakitermelők is.

18:02Olcsó húsnak…

K. János nyíregyházi olvasónk saját példájából okulva arra figyelmeztet: vigyázzunk az utcát járó, házaló tűzifaárusokkal, mert könnyen pórul járhatunk! Mint írja: némi megtakarítás reményében – a tüzép egekbe szökő árait látva – tavaly úgy döntött, a háza előtt megálló teherautóstól, alkalmi áron vásárolja meg a sparheltbe valót. Engedve a csábító ajánlatnak, 15 mázsa tölgyfát boríttatott kapuja elé.

zt hitte, több ezer forintot nyer az üzleten, ám hamar kiderült, a tűzifának a mennyisége és a minősége is messze elmaradt a megbeszélttől. Kisebb vita után az eladó fenyegetni kezdte a 74 éves, idős urat, aki végül jobbnak látta rendezni a számlát…

 

Tudta-e?

Két-három szál lopott fa értéke 5-8 ezer forintra tehető.

Leginkább az erdők melletti települések érintettek, gyakorta fordul elő falopás például Nagyecsed és Debrecen környékén.

Tettenéréskor van lehetőség arra, hogy az erdészetek munkatársai név szerinti feljelentéssel éljenek, de a bírósági ítéletek nagyon ritka esetben marasztalják el a tolvajokat.

Ha nincs tettenérés, ismeretlen tettes ellen indul feljelentés, ám általában elkövető hiányában az ügyek jellemzően elhalnak.

Az elkövetésnek két típusa „honosodott” meg. Egyrészt a hagyományos falopás, másrészt a szervezett módon végrehajtott illegális fakitermelés.


15:40: Közösen védik az erdőket, a fákat

A társaságnak évente 4-10 millió forint közötti kárt okoznak a tolvajok, idén eddig 6,5 millió forintnál járnak.

Közeledik a fűtési szezon, így gyakoribbá válnak a falopások is – nem kis bosszúságot és anyagi kárt okozva ezzel az erdők kezelőinek, tulajdonosainak.

– Sok fejtörést okoznak a kisebb értékben elkövetett falopások: a jelenlegi jogszabályok mellett szinte semmit sem tudunk kezdeni azokkal az esetekkel, amelyek nem lépik túl a szabálysértési eljárás határösszegét. Ilyenekkel főleg a fiatal telepítésekben találkozunk, mert itt még kézifűrésszel is viszonylag könnyen le- illetve kivághatják a fákat. Itt főleg azzal okoznak nagy kárt az elkövetők, hogy a fiatal fák nem tudnak növekedni, s erdő helyett cserjések alakulnak ki, amelyek erdőgazdálkodási szempontból csökkent értékűek – emeli ki Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének megbízott igazgatója.

Komolyabb a veszteség, amikor a már kitermelt és szállításhoz előkészített faanyagnak „kél lába”. A társaságnak évente 4-10 millió forint közötti kárt okoznak a tolvajok, idén 6,5 millió forintnál jár az észlelt, feljelentést is magával vonó esetek veszteséglistája.

Mit tud tenni ez ellen a társaság?

Kerületi vezetői hálózat őrködik az erdők fölött, emellett együttműködnek a mező- és vadőrökkel, a rendőrsséggel pedig közös járőrszolgálatot adnak azokon a területeken, ahol a lopás veszélye nagyobb. A rendőrség olyan intézkedési jogokkal rendelkezik, amelyekkel az erdészek nem, így a helyszíni tettenérések alkalmával sokat segítenek.

– Időnként kedvezményes tűzifa vásárt is szervezünk a települési illetve a kisebbségi önkormányzatok bevonásával ott, ahol gyakoribbak a lopások. Ezzel is szeretnénk elérni, hogy ne az erdőből vigyék el, hanem alacsonyabb áron, legálisan szerezzék be a fát – utal a társaság gesztusára Tölgyfa Gábor.


14:10: Újfehértón egy 49 éves helybeli férfit vett szabálysértési őrizetbe a napokban az Újfehértói Rendőrőrs, mert két mázsa akácfát tulajdonított el egy közeli területről. Szatmárcsekén 140 mázsa akácfát loptak el a múlt hónapban egy külterületi, magántulajdonban lévő erdőből. Főképp kistelepüléseken jellemző, hogy a nehéz szociális helyzetben lévő családok a közeli erdőkből vagy utcai faárusoktól szerzik be a téli tüzelő egy részét, illetve egészét.

Sok tolvajt sikerül tetten érnie az erdészeknek, polgárőröknek és a rendőröknek: a 20.000 Ft érték alatti mennyiségben fát lopó személyekkel szemben (ha a cselekménynek nincsenek minősítő körülményei) szabálysértési eljárás indul. A büntetés ebben az esetben lehet pénzbüntetés, vagy akár elzárás is. Ilyen szabálysértési ügyben vett őrizetbe nemrég egy személyt az Újfehértói Rendőrőrs.

Éjjel-nappal potyáznak

34 taggal és egy szolgálati autóval járőröző Felsősimai Polgárőrség vezetője, Bársony János is megerősíti: a mínuszok közeledtével egyre többen indulnak a közeli erdőkbe, fasorokba tűzifáért. – A 2-4 fős társaságok éjjel-nappal, elszórtan potyáznak, hogy minél nehezebb legyen fülön csípni őket. A kerékpárt egyre inkább felváltja az autó és a lovaskocsi, a kisbaltát pedig a stihlfűrész. Legtöbben nem továbbértékesítés céljából lopnak, egyszerűen csak nem akarnak megfagyni otthon. A szociális helyzete azonban senkit sem jogosít fel szabálysértés, bűncselekmény elkövetésére, minden tettenérést jelentünk a rendőrségnek – taglalta a polgárőr-vezető.

13:58:Szociális erdőprogram: gyökeres változás Nyírlugoson

Másfél évtizede kezdődött az a szociális erdőprogram Nyírlugoson, amelynek szerteágazó a haszna. Az 530 hektáros önkormányzati erdőtelepítés révén gyökeresen változott a helyzet, nem jellemző a falopás a nyírségi városban.

– Túlnyomórészt akácfák magasodnak, amiket közhasznú munkások tartanak rendben. A rászorulók (nyugdíjasok, magyarok, romák egyaránt) kedvezményesen, tehát nem ingyen juthatnak hozzá a tüzifához. Több esetben előfordult mostanában is, hogy pénzben kérik a lakásfenntartási támogatást, hanem éppen az erdőtulajdon révén a tüzifát szállítja ki az igénylőknek az önkormányzat – szolgált követendő példával Hovánszki György polgármester.

– Ladányi Tóth Lajos, Palicz István -