Röntgensugaras poggyászvizsgálók Ferihegyen

Két új, röntgensugaras berendezéssel vizsgálják meg ezután a csomagokat a Ferihegyi repülőtéren. Az átvilágítás után a vámosok csak gyanús esetben nyittatják ki az utasokkal a bőröndöket.

A röntgensugaras átvilágító berendezésekkel az eldugott drogot, fegyvereket, ékszereket és védett állatokból készült termékeket tudják kiszűrni. A vámosok továbbra is szúrópróbaszerűen választják ki, hogy mely csomagokat ellenőrzik. A röntgensugaras géppel azonban anélkül tudják átvizsgálni a poggyászok tartalmát, hogy azokat indokolatlanul ki kellene nyitni. Ha azonban a gép gyanús eszközöket, anyagokat mutat ki, akkor tételes ellenőrzést rendelnek el és kinyittatják az utassal a bőröndöt. A két új berendezést pénteken mutatták be, az egyik az 1-es, a másik a 2-es terminál úgynevezett “zöld folyosóján” üzemel majd és jelentősen meggyorsítja a beléptetést a Ferihegyi repülőtéren.

A két poggyászátvilágító gép 95 200 euróba került, a beruházást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a schengeni alapból finanszírozta. A VPOP 2004-2006 között összesen 24,2 millió eurós támogatást kapott az uniós alapból, amelyet a határátkelőhelyek fejlesztésére és felújítására, a mobilcsoport erősítésére, illetve most a két, új röntgensugaras poggyászvizsgáló gépre költött.