Rongálás miatt feljelenti az áramszolgáltatót a kaposvári önkormányzat

Rongálás miatt jelenti fel az áramszolgáltatót a kaposvári önkormányzat, mivel a helyhatóság szerint a cég indokolatlan pusztítást végzett a közterületen lévők fákban – mondta el a Független Hírügynökségnek Szita Károly, kaposvári polgármester. A szolgáltató szerint viszont a fák gondozása éppen az önkormányzat dolga lenne, ők csak akkor gallyaznak, ha az a biztonságos működés érdekében már elkerülhetetlen. Ilyenkor viszont nem a kertészeti, vagy esztétikai szempontokat figyelik, hanem a biztonságot.

A gallyazási munkálatot Kaposvár déli városrészében, a Kapos folyótól délre eső területeken végzi el az E.on ezekben a hetekben. Összesen 15 kilométernyi vezetéket szabadítanak ki a fák közül, több tucatnyi utcában. Azokon a helyeken, ahol az elmúlt időszakban szinte hetente voltak áramkimaradások, a szolgáltató szerint a túl magas fák miatt.

A fák metszése, és a vezetékek kiszabadítása a tulajdonosok, vagyis a magánemberek, vagy az önkormányzat feladata lenne, de ha a fák olyan nagyra nőttek, hogy az már veszélyt jelent, akkor a szolgáltató vágja le a túl nagy ágakat – mondta el a Független Hírügynökségnek Varga Ivett, az E.on sajtóreferense. Hozzátette: akkor, amikor az emberi élet védelme, vagy az áramszünetek megelőzése érdekében intézkednek, valóban nem az esztétikai szempontok az elsődlegesek.

Éppen emiatt panaszkodnak az érintett utcák lakói. Szerintük túlzott mértékű és néhány helyen indokolatlan mértékű volt a gallyazás. Így látja ezt a város polgármestere is. Szita Károly a Független Hírügynökségnek elmondta: több lakossági panasz is érkezett az önkormányzathoz, amely most megvizsgálja, mekkora kár keletkezett, és ennek ismeretében feljelentést tesz az áramszolgáltató ellen, rongálás miatt.

Az áramszolgáltató azt tanácsolja, hogy elektromos vezetékek alá csak olyan növényt ültessenek, amely nem nő bele a vezetékekbe.