Romokban a Gladiátorok Háza Pompeiben

Összeomlott Pompeiben a gladiátorok által egykor használt edzőház, szombaton. A felbecsülhetetlen kár ismét heves vitákat váltott ki a világhírű régészeti hely állapotáról és az olaszországi műemlékek gondozásáról.

A Gladiátorok Házának nevezett hely a Pompeihez vezető Bőség nevű főúton állt. Amikor szombaton reggel a biztonsági őrök ellenőrző útra mentek, döbbenten tapasztalták, hogy az épület romokba hever. A ház egykor egy híres gladiátor, Marcus Lucretius Fronto tulajdona volt. Az épület homlokzatán harci és szerelmi diadalait megörökítő szöveg is olvasható volt.

Az olasz kulturális miniszter, Sandro Bondi azt mondta, hogy az elmúlt napok esőzései miatt omlott össze a ház, amelynek felső falait betonnal erősítették meg az 1950-es években. A kőből emelt, több száz négyzetméteres alapterületű épület egykor a gladiátorok edzésére szolgált, és itt gyűltek össze, mielőtt a közeli amfiteátrumban mentek, hogy meghaljanak vagy mások halála árán továbbéljenek.

Régészek és a turizmusból élő helyi lakosok régóta panaszkodnak a pompeji műemlékek rossz állapota miatt. Tsao Cevoli, az olaszországi régészek nemzeti szövetségének elnöke “haragjának és aggodalmának” adott hangot az eset kapcsán, és azt mondta, hogy a nemtörődömség okozta a ház omlását. “Helyrehozhatatlan a seb keletkezett a világ legfontosabb régészeti helyén” – mondta az elnök hozzátéve, hogy nemcsak Pompei van veszélyben, hanem a római Colosseum is.

“Legyen bátorsága a kulturális miniszternek szembenézni a műemlékek pusztulásának hátterében álló politikai okokkal” – mondta egy másik vezető régész, Giorgia Leoni. Pompei polgármestere, Claudio d’Alessio pedig azt mondta: “előrelátható volt, hogy baj lesz.”

A várost 79 augusztusában temette be a kitörő Vezúv forró hamuja. Rendszeres feltárása 1860-ban kezdődött meg, és a római korból származó legjobban megőrződött városnak számít. Az ENSZ az Emberiség Örökségének nyilvánította.