Románia nem enged az uniós felszólításnak – marad a regisztrációs díj

A regisztrációs adó továbbra is érvényben marad, Románia nem lesz Európa szemétlerakata – szögezte le hétfőn a román miniszterelnök. Calin Popescu Tariceanu annak ellenére áll ki a külföldről vásárolt használt autók regisztrációs díjának fenntartása mellett, hogy az Európai Bizottság korábban jelezte: nem fogadható el a román kormány által bevezetett adónem, és felkérte az országot annak módosítására, különben az Európai Bíróság elé viszik az ügyet.

Tariceanu érvei szerint azonban a gépkocsik beíratási díja a környezetvédelmi intézkedés mellett egyben több ezer munkahely megőrzését is biztosítja a román gépkocsiiparban. “Romániának nem kell végrehajtania az Unió parancsait ha azok az ország érdekeit sértik.” – vélekedett a miniszterelnök.

A regisztrációs díjat az év elején vezette be Bukarest, annak érdekében, hogy ne öntsék el az országot a külföldön vásárolt használt gépkocsik. Egy hét évnél idősebb autó esetében a román regisztrációs díj megközelítheti a nyolcezer eurót is, ami már egy vadonatúj Dacia ára.