Románia Hollandiától vagy Portugáliától vásárolhat használt F-16-osokat

    Bukarest, 2012. május 29., kedd (MTI) – Románia Hollandiától vagy Portugáliától vásárolhat F-16-os harci repülőgépeket – derült ki kedden Corneliu Dobritoiu román védelmi miniszter nyilatkozatából.

 

A román tárcavezető az Agerpres hírügynökség szerint kijelentette: bukaresti szakértői csoport utazik a szóban forgó két országba, hogy felmérje a repülőgépek műszaki állapotát. A felmérés célja megállapítani, milyen felújításokra szorulnak a holland és a portugál hadsereg kötelékében lévő gépek, és mennyibe kerülne ez Romániának.

Dobritoiu szerint fontos Románia számára, hogy az F-16-osok úgynevezett ötödik generációs gépek legyenek, mert így “minimális költségekkel” térhetne át a román hadsereg a jelenleg használatban lévő MIG-21-esekről az F-16 osokra. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Romániának továbbra sincs pénze arra, hogy új repülőket vásároljon.

Románia korábban az Egyesült Államoktól akart használt F-16-osokat vásárolni. A román védelmi miniszter az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: jelenleg minden lehetőség nyitott.

A román Legfelső Védelmi Tanács 2010 márciusában határozott úgy, hogy Románia légiereje modernizálása céljából megvásárol az Egyesült Államoktól 24 darab használt amerikai F-16-os harci repülőgépet. Később a bukaresti hatóságok bejelentették, hogy Romániának nincs pénze erre. A tranzakció értékét a bukaresti sajtó 1,3 milliárd euróra becsülte, ami a román bruttó össztermék mintegy egy százalékát teszi ki.

Traian Basescu államfő decemberben jelentette ki, hogy 2015-ig Romániának le kell cserélnie a jelenleg használatban lévő gépeket azért, hogy teljesítse a NATO-val szemben vállalt kötelezettségeit. Basescu szerint Romániának el kell kerülnie azt, hogy a vállalás megszegése miatt csorbuljon hitele az észak-atlanti szövetségben, valamint azt, hogy más országok repülőgépei védjék a román légteret.