Románia: betilthatják a ciántechnológia használatát a bányaiparban

Kedvezően értékelte hétfőn a bukaresti képviselőház jogi bizottsága azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a ciántechnológia alkalmazását a romániai bányaiparban. A jogszabály elfogadása esetén meghiúsulna az erdélyi Verespatakra tervezett színesfémbánya.

A törvénytervezetet Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, és Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt szenátora terjesztette be a román parlament tavaszi ülésszaka idején. A dokumentum kapcsán a bukaresti környezetvédelmi minisztérium képviselői jelezték: támogatják a kezdeményezést, mivel a tárca mindent megtesz a tiszta környezet és az ásványi kincsek megóvása érdekében.

A ciánalapú technológia teljes romániai betiltását szorgalmazó tervezetet hónapokkal ezelőtt elutasította a bukaresti szenátus plénuma, az ügyben azonban az alsóház mondja ki a végső szót, miután az ipari bizottság is véleményezi a dokumentumot.

A kezdeményezés alapvetően érinti az erdélyi Verespatakra tervezett aranybányaprojektet is, hiszen ha a román parlament még az engedélyezési folyamat lezárulta előtt megszavazza a törvényt, akkor nem valósulhat meg a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation 2,5 milliárd dolláros beruházása. A cég környezeti hatástanulmányát jelenleg a román környezetvédelmi minisztérium által vezetett szakértői bizottság vizsgálja; a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) júliusban az engedély elutasítását javasolta a bukaresti tárcának.