Friss hírek

2008.12.11. 14:38

A munkaügyi tárca megduplázná a távmunkások számát

<p>A munkaügyi minisztérium 2013-ig megduplázná a távmunkában dolgozók arányát. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 4-5 százalékáról 8-10 százalékra emelkedne az ilyen formában foglalkoztatottak aránya - mondta a szaktárca államtitkára a témában rendezett csütörtöki konferencián. Az uniós átlag jelenleg 13-14 százalék.</p>

Simon Gábor elmondta: az elmúlt hat évben 6 nagy távmunka pályázatot írtak ki, amely több mint 5 ezer embernek teremtett munkalehetőséget. A távmunka elterjesztését támogató programokra a tárca becslései szerint 14-15 milliárd forintnyi uniós támogatást lehet lehívni, ami más tárcák forrásaival együtt akár a 30 milliárd forintot is elérheti - hangzott el.

A munkaügyi minisztérium több nagy volumenű projektet is tervez a jövőben. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közreműködésével programirodát akarnak létrehozni, amely többek között a digitalizálás terén kínálna távmunka helyeket. Ez körülbelül 8 ezer embert érintene közvetlenül; a pályázatokat előre láthatóan 2009 elején írják ki.

Simon Gábor elmondta azt is: Magyarország versenyképességének javítása érdekében tudásbázist hoznának létre azért, hogy a hazai munkavállalók a Magyarországon működő multinacionális cégek szolgáltató-központjaiban szükséges tudást megszerezzék. A vállalatokon keresztül bonyolított képzések a szaktárca szerint újabb, 10 ezres nagyságrendű foglalkoztatás-bővítést jelentenek majd.

2010 első felére egy internetes alapú távmunka centrum létrehozása is szerepel a tervek között a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ együttműködésével. Az itt létesítendő adatbázis biztos eligazodási pontot nyújtana a távmunkát vállalóknak - fogalmazott az államtitkár.

Az elkövetkezőkban jobban összehangolnák a távoktatást és a távmunkát is. Simon Gábor szerint az Országos Képzési Jegyzékben felsorolt szakmák 11 százaléka e-learning segítségével, otthonról is elsajátítható, amelynek azért van jelentősége, mivel több mint 150 szakmát lehet már távmunkában végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!