Románia 1,2 milliárd eurótól eshet el az egyik uniós program rendellenességei miatt

Bukarest, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Románia összesen 1,2 milliárd eurótól eshet el amiatt, hogy az Európai Unió egyik ágazati operatív programja lebonyolításában komoly rendellenességeket tapasztaltak – jelentette ki hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök.

 

Ponta a román kormány illetékes minisztereivel és egyéb hatóságok vezetőivel folytatott tanácskozást követően közölte: a humánerőforrás fejlesztését célzó operatív programban idén 100 millió eurót, a következő évben pedig 1,1 milliárd eurót veszíthet Románia, miután súlyos rendellenességeket tapasztaltak annak lebonyolításában.

Romániának június végéig kell korrekciós intézkedéseket elfogadnia azért, hogy öt ágazati operatív programját ne függessze fel Brüsszel. Az öt problémás operatív program közé tartozik a humánerőforrást fejlesztését célzó is, amelyet rövid időre tavasszal már le kellet állítani miután hiányosságokat tapasztaltak a támogatandó projektek kiválasztásának ellenőrzési rendszerében. Április második felében a román hatóságok bejelentették, hogy Brüsszel újraindította a kifizetéseket azzal a feltétellel, hogy az idei első félévben 10 százalékkal csökkentik egyes számlák elszámolási arányát.

Ponta szerint a humánerőforrás fejlesztését célzó program esetében tapasztalt rendellenességek közé tartozik, hogy a program adatbázisához összesen 350 személy fért hozzá, közöttük illetéktelenek is, részmunkaidős állásban alkalmazott személyek pedig 3500 euró és 10 ezer euró közötti havi megbízási díjat is felvettek. Ponta valóságos “lopásnak” nevezte azt, ami ennél az ágazati operatív programnál történt. Bejelentette, hogy a pénzmosás- és csalásellenes hivatalnál is feljelentést tett az ügyben.

Rámutatott: fel vannak készülve arra, hogy Brüsszel ismét felfüggeszti a kifizetéseket, de azt sem tartja kizártnak, hogy Románia végleg eleshet az 1,2 milliárd eurós támogatástól.

Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter szerint a másik négy operatív programot egyelőre nem fenyegeti a felfüggesztés veszélye, miután a hatóságok idejében megtették a szükséges korrekciós intézkedéseket.