Román természetvédők a bányászat okozta folyószennyezések ellen

A borsabányai gátszakadást követően 45 civil szervezet levelet juttatott el Románia, Ukrajna, Szlovákia és Magyarország kormányfőihez, környezetvédelmi minisztereihez és országgyűlések elnökeihez, amelyben arra kérik a négy ország kormányait, hogy számolják fel a Kárpát-medencében található potenciális szennyezőforrásokat, ne engedélyezzenek új bányászati beruházásokat – különös tekintettel a verespataki és körmöcbányai aranybánya tervezetre -, valamint tiltsák be a cianidos technológia alkalmazását.

Az elmúlt hétvégén a heves esőzések miatt átszakadt a borsabányai bányához kötődő két Colbu nevű zagytározó egyike. Annak érdekében, hogy megelőzzék a második gát teljes átszakadását, a romániai hatóságok rést nyitottak a gáton, és a bányászati hulladékot tartalmazó vizet egy közeli patakba engedték. “Miközben az esőzések továbbra is folytatódnak, a magyar hatóságok már most mangán, réz, vas és ólomszennyezést, valamint erős kadmium-szennyezést mértek a magyar-ukrán határon, a Tisza Tivadar községnél található szakaszán” – áll a természetvédők felhívásában.

A magyar hatóságok eddig nem kaptak pontos tájékoztatást a Csiszla patakba, majd a Visó folyóba kijutott szennyezőanyag pontos mennyiségéről, és a szennyezés időpontja sem ismert. A román államfő kijelentése szerint a borsabányai tározók gátjai összesen nyolc millió tonna nehézfémtartalmú zagyot tartalmaznak.