Román kormány – új felállásban

Markó Béla miniszterelnök-helyettes marad az átalakuló román kormányban. Az RMDSZ vezetője a kultúráért, oktatásért és európai integrációért felel majd államminiszterként. Calin Popescu Tariceanu ((Kölin Popészku Töricsánu)) kormányfő hétfőn ismertette az új – immár a Demokrata Párt nélküli – kabinet összetételét, amely csak a Liberális Párt és az RMDSZ képviselőiből tevődik össze. Az összesen 18 miniszter között három magyar nemzetiségű lesz; Borbély László a fejlesztési és közmunkálatokért felelős tárcát, Korodi Attila a Környezetvédelmi Minisztériumot, Nagy Zsolt pedig a Informatikai és Távközlési Minisztériumot vezeti.

A parlament ezen a héten szavaz majd az új kabinetről. A bizalmi voksolásban kulcsszerep jut a Szociáldemokrata Pártnak, melynek támogatásával többséggel szavazhatja meg a parlament a kormány összetételét. A román sajtó szerint ennek fejében az ellenzéki párt számos kormányügynökségnél kap vezető tisztségeket.

A koalícióból ellenzékbe került demokraták bejelentették: nem szavazzák meg az új kormányt. Ugyanezt állítja a konzervatív illetve a Nagy-Románia Párt, amelyek kifogásolják az RMDSZ jelenlétét az új kabinetben.