Román honatya visszafizettetné Budapestnek a Mátyás-szobor restaurálási költségeit

Akt.:
Román honatya visszafizettetné Budapestnek a Mátyás-szobor restaurálási költségeit
Bukarest  (MTI) – A kolozsvári önkormányzat fizesse vissza Magyarországnak azt a mintegy 400 ezer eurót, amellyel Budapest hozzájárult a helyi Mátyás-szoborcsoport restaurálásához – javasolta Horea Uioreanu román liberális képviselő.

Uioreanu így akarná megoldani a Mátyás-szobor elé helyezett, vitatott feliratú tábla miatt kialakult konfliktust.
    A kolozsvári Mátyás-szobor csoport tavaly év végén befejeződött felújítása körülbelül 800 ezer euróba került, az összeget fele-fele arányban állta a magyar és a román kormány. Horea Uioreanu, az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője most azt indítványozza a kincses város liberális frakciójának: nyújtson be határozattervezetet, amelynek értelmében a városi tanács gyakorlatilag “kivásárolná a magyar részesedést” a szoborcsoport restaurálásából.
    A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a honatya egy sajtóértekezletén kifejtette: szerinte így megszűnne a Nicolae Iorga történésztől származó idézet miatti konfliktus, nem lenne többé ok arra, hogy egyes magyar tisztségviselők úgymond megdorgálják a helyi hatóságokat. 

A kolozsvári Mátyás-szobor és a konfliktus

    Uioreanu szerint a városi költségvetési keretből kellene az összeget kifizetni, mégpedig pótköltségvetés elfogadása révén. A liberális képviselő úgy véli, hogy ez megérné a városnak, mert ennek eredményeként – mint fogalmazott – a továbbiakban a Kolozsvárt érintő valós problémákkal foglalkozhatna a testület.
    A román-magyar ellentét néhány héttel ezelőtt éleződött ki Kolozsváron, miután a városi polgármesteri hivatal tudtával elhelyeztek egy táblát a Mátyás-szobor elé, amely a Nicolae Iorgától származó, Mátyás román származására utaló idézetet tartalmazza: “A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.
    Először 1932-ben került fel a Mátyás-szobor -ra az idézet, amelyet 1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszakerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar (volt) kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben.
    A szoborcsoport felújítása során eltávolították a táblát. Utóbb azonban román részről a Mátyás-szobor csoport elé helyeztek egy másikat, amely nem azonos ugyan a Funar-táblával, de ugyanezt a Iorga-idézetet tartalmazza.     Mindezt Sorin Apostu kolozsvári polgármester szabályosnak tartja, miközben a kolozsvári magyarság és a Kelemen Hunor által vezetett kulturális minisztérium törvénytelennek minősíti a cselekedetet.
    Funar viszont éppen az általa elhelyeztetett táblának az eltávolítását tekinti “bűnténynek”. Ezért a napokban bejelentette: feljelenti a felújítási munkálatokban közreműködőket. “Kényük-kedvük szerint restaurálták a műemléket, fittyet hányva a történelmi valóságra, arra törekedve, hogy megalázzák a román lakosokat” – mondta Funar egy sajtóértekezleten. Szerinte “ez bűncselekmény, mivel a Mátyás-szobor egy történelmi emlékmű és annak részleges megrongálásáról és meggyalázásáról van szó”.

Iorga-idézet a kolozsvári Mátyásszobor talapzatánál