Román Btk.-módosítás – Az igazságügyi minisztérium letett a büntetőjog módosításáról

Akt.:
Bukarest, 2017. február 6. A román kormány lemondását követelő tüntetők a bukaresti kormánypalota előtt 2017. február 5-én. A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította. A kormányfő közölte, hogy nem mond le.
Bukarest, 2017. február 6. A román kormány lemondását követelő tüntetők a bukaresti kormánypalota előtt 2017. február 5-én. A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította. A kormányfő közölte, hogy nem mond le. - © MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Bukarest – Letett a román igazságügyi minisztérium arról, hogy a parlament elő terjesztendő törvénytervezettel kezdeményezze a büntetőjog módosítását – derült ki a tárca hétfői közleményéből, miközben Romániában csaknem egy hete százezrek tüntetnek amiatt, hogy a kormány sürgősségi rendelettel próbálta módosítani a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást.

“Az igazságügyi minisztériumot nem foglalkoztatja az, hogy törvénytervezetet dolgozzon ki a Btk. és a perrendtartás módosításra” – olvasható a közleményben, mely hozzáteszi, hogy a tárca jelenleg a büntetőjogot érintő alkotmánybírósági döntéseket írja össze, amelyek elemzését később végzik el. A kormány korábban azzal indokolta a Btk. módosításának szükségességét, hogy az alkotmánysértőnek bizonyult rendelkezéseket ki kell javítani.

A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány a tüntetések hatására vasárnapi rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító korábbi vitatott sürgősségi rendeletét. A kormány akkor még azt közölte: a miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy sürgősen kezdeményezzen közvitát valamennyi politikai párt és a civil társadalom bevonásával a Btk. és a büntető perrendtartás módosítása ügyében, hogy a büntetőjogot egy szabályos parlamenti eljárás keretében az alkotmánybírósági döntésekhez, az európai irányelvekhez igazítsák.

Egyes hírforrások szerint a tárca már vasárnap megküldött a legfelső bírói tanácsnak véleményezésre egy olyan törvénytervezetet, amely a kifogásolt kormányrendelet minden vitatott előírását tartalmazza, kivéve azt, hogy a hivatali visszaélés csak 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kár esetén minősül bűncselekménynek.

A tüntetések azonban a sürgősségi rendelet hatálytalanítása után is folytatódtak Romániában, egyes hírforrások szerint vasárnap este országszerte félmillió ember tüntetett a Grindeanu-kormány ellen. A demonstrálók azt állították, nem bíznak már abban, hogy a szociálliberális kormánykoalíció nem fog ismét tisztességtelen módszerekkel próbálkozni, hogy megmentse a felelősségre vonástól a korrupt politikusokat.

Sorin Grindeanu hétfőn ismét megerősítette, hogy nem mond le, tovább akarja vinni mandátumát, ameddig azt a parlament meg nem vonja tőle egy bizalmatlansági szavazáson.

Újságírói kérdésre válszolva megerősítette, hogy Florin Iordache igazságügyi miniszternek vállalnia kell felelősséget a kudarca fulladt Btk.-módosításért, és ha nem mond le magától, a hét második felében le fogja váltani. Grindeanu emlékeztetett: a tárca államtitkárok nélkül maradt, és egyelőre szükség van Iordachera a költségvetés elfogadásához.

A miniszterelnök széles körű társadalmi vitát tart szükségesnek a büntetőjog kiigazításáról, de szerinte kizárólag azokra a cikkelyekre kell a módosításokat korlátozni, amelyek alkotmányellenesnek bizonyultak.

– MTI –