Román Btk.-módosítás – Alapjogokért Központ: jogállamban nem módosíthat törvényt egy rendelet

Bukarest - A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 2-án este. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi.
Bukarest - A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 2-án este. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. - © MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Budapest – Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint jogállamban nem fordulhat elő olyan döntés, amely miatt most százezrek tüntetnek az utcákon.

Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában azt mondta, hogy a módosítás több sebből vérzik. A legnagyobb baj, hogy a kormány eljárási hibát követett el: alacsonyabb szintű jogszabállyal, sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.) és a perrendtartásról szóló szabályokat. Vagyis alacsonyabb szintű jogszabállyal módosítottak egy magasabb szintűt. Magyarországon – fogalmazott – ha az emberek emiatt nem mennének is az utcára, az alkotmányosság próbáját biztosan nem állná ki egy ilyen döntés.

A másik gond a módosítás tartalma, ugyanis gazdasági és hivatali bűncselekmények büntetéseit enyhítették, például a hivatali visszaélését, miközben kétezer ilyen eljárás folyik – hívta fel a figyelmet. A román kormány arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság korábban negyven ponton is alkotmányellenesnek találta a Btk.-t.

– MTI –