Román Btk.-módosítás – A kormányzó Szociáldemokrata Párt idegen manipulációt sejt a tüntetések mögött

Akt.:
Kolozsvár, 2017. február 6. A román kormány lemondását követelő tüntetők Kolozsváron 2017. február 5-én. A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította. A kormányfő közölte, hogy nem mond le.
Kolozsvár, 2017. február 6. A román kormány lemondását követelő tüntetők Kolozsváron 2017. február 5-én. A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította. A kormányfő közölte, hogy nem mond le. - © MTI Fotó: Biró István
Bukarest – A bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusa is idegen hatalmak manipulációját sejti és sejteti a mögött, hogy Romániában a korrupciós bűncselekmények besorolását enyhítő Btk.-módosítás hatálytalanítása után is folytatódtak országszerte a hat napja kezdődött kormányellenes tüntetések.

Adrian Tutuianu, a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnöke hétfőn megerősítette: meg akarja vizsgálni, nem sérti-e a nemzetbiztonsági törvényt az, hogy a Romániában működő külföldi tőkéjű vállalatok támogatják a kormányellenes tüntetéseket. A bizottsági elnök rámutatott: több hírforrás is beszámolt arról, hogy egyes multik hamarabb elengedték alkalmazottaikat a munkából, vagy éppenséggel szabadnapot adtak nekik, hogy részt vehessenek a kormányellenes demonstrációkon, sőt, egy prahovai újság Tutuianu szerint arról írt, hogy egy külföldi cég egyenesen kötelezte alkalmazottait, hogy tüntessenek.

Újságírók kérdésére, hogy egyetért-e Tutuianu kezdeményezésével, Liviu Dragnea a PSD elnöke úgy vélekedett, hogy nincs szükség hivatalos vizsgálatra. A pártelnök viszont maga is következetesen úgy nyilatkozott, a kormány ellen tüntető – többségükben jóhiszemű – emberek félretájékoztatás áldozatai, és “még csak az sem biztos, hogy a manipuláció belföldi eredetű”.

Szombaton, amikor a PSD elnöke először adta jelét annak, hogy a vitatott kormányrendelet eltörlésével próbálnák lecsillapítani a tüntetőket, Dragnea arra hivatkozott, hogy a választásokon győztes párt hívei is tüntetni akarnak, mert mélységesen elítélik a Romániában kibontakozott, “Soros által inspirált” megmozdulásokat.

Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata polgármestere is, miután – az ellenzéki média szerint éppen az ő felhívására – ellentüntetők kezdtek gyülekezni az elnöki hivatalnál, drámai hangú közleményben figyelmeztette az utcán lévőket a provokációk és erőszakos cselekmények veszélyére.

“Remélem, hogy sikerül megőrizni az ország területi épségét és békéjét egy olyan időszakban, amikor a régióban és a nagyvilágban ártatlan polgáros esnek az erőszak áldozatául” – fogalmazott felhívásában a főpolgármester.

Nicolae Serban a szenátus jogi bizottságának szociáldemokrata elnöke a külföldi befolyás bizonyítékát vélte felfedezni abban is, hogy a “revizionista törekvéseiről ismert” Tőkés László EP-képviselő a tüntetők oldalán foglalt állást.

A kormánypárthoz közel álló Antena-3 és Romania TV hírtelevíziók műsorvezetői és vendégei rendszeresen “aggasztónak” nevezik azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök után állításuk szerint Donald Trump amerikai elnök is Magyarországra készül, azt sejtetve, hogy akár – a tüntetések által meggyengített – Románia területi épsége is veszélybe kerülhet, ha Budapestet úgymond a nagyhatalmak közötti közvetítő rangjára emelik.

– MTI –


Román Btk.-módosítás – Az igazságügyi minisztérium letett a büntetőjog módosításáról

Letett a román igazságügyi minisztérium arról, hogy a parlament elő terjesztendő törvénytervezettel kezdeményezze a büntetőjog módosítását – derült ki a tárca hétfői közleményéből, miközben Romániában csaknem egy hete százezrek tüntetnek amiatt, hogy a kormány sürgősségi rendelettel próbálta módosítani a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást.