Román bankkártya-hamisítókat fogtak el Győrben

Külföldön készítettek, aztán Magyarországon használtak hamis bankkártyákat azok a román férfiak, akiknek elfogásáról szerdán számolt be a rendőrség. A csalók egy mini videokamerával lesték le külföldön a kártya tulajdonosok adatait, majd azokat bárhol beszerezhető “nyers” kártyára másolták. Csak Győrben több mint 3 millió forintot vettek le a hamis kártyákkal, de feltehetően más magyar városokban is próbálkoztak.

A csalók egy olyan kamerás leolvasót szereltek külföldi automatákra, ami nem tűnhetett fel a kártya használójának. Amikor a tulajdonos pénzt vett le, a berendezés rögzítette és továbbította az adatokat a közeli autóban elhelyezett vevőkészülékre, a lelesett adatokat aztán “nyers” kártyára másolták. A Nyugat-Európában készült hamisítványokkal pedig magyar bankok automatáinál próbáltak pénzt felvenni.

Az automata nem ismeri fel a különbséget az eredeti és a klón kártya között, a hamisítottat ugyanúgy elfogadja mint az eredeti kártyát – mondta a Független Hírügynökségnek Rátkai Károly, a Győri Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályvezetője.

A bűnözők éppen egy automatánál próbálkoztak a hamis kártyákkal, amikor a bank biztonsági ügyeletesének feltűnt a szokatlanul nagy adat- és pénzforgalom. Ő riasztotta a rendőröket, akik még a helyszínen elfogták a 29 és 30 éves román férfiakat. Autójukban és szállodai szobájukban több mint 100 hamis bankkártyát, laptopokat és egy bankkártya írására alkalmas berendezést találtak. Az eddigi vizsgálatok szerint 14 alkalommal sikerült pénzt levenniük ezzel a módszerrel, több mint 3 millió forintot zsákmányoltak.

A két csaló előzetes letartóztatásban van, akár 8 év börtönt is kaphatnak. A rendőrség vizsgálja, hogy volt-e társuk, aki segítette őket a kártyahamisításban.



Sporthírek