Roman Abramovicsé lehet a Dunaferr acélmű?

Az ismert orosz milliárdos, Roman Abramovics érdekeltségébe tartozó orosz Evraz Group fel akarja vásárolni az ukrán Donbass-t, ami a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt-nek is többségi tulajdonosa.

Az Evraz Group, a világ egyik legnagyobb acél- és vanádium-ipari valamint érc- és szénbányász cége hamarosan befejezi az ukrán ISD (az ISD a Donbass Ipari Szövetség ukrán nyelvű rövidítése: Indusztriálnij Szojuz Donbászá) felvásárlását – tudatta csütörtökön a Kommerszant orosz gazdasági napilap.

Ukrán források szerint az Evraz már megkezdte a könyvvizsgálatot a Donbass által irányított vállalkozásoknál. Az ukrán csoport a számos ukrán acélműn túl többségi tulajdonosa egyebek között a magyarországi Dunaferré és a lengyelországi Gdanski Hajógyáré. Utóbbi a rendszerváltás előtt arról várt ismertté, hogy 1980-ban ez volt a lengyel ellenézki mozgalmak központja, itt alakult meg Lech Walesa vezetésével a Szolidaritás Szakszervezet.

Roman Abramovics, a londoni Chelsea Fotball Club tulajdonosa 34 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Evraz Groupban. Az 50 milliárd dollár (mintegy 7500 milliárd forint) értékben történő felvásárlás után az Evraz minden bizonnyal a világ öt legnagyobb acélgyártója közé kerül.