Romák tüntettek a gyűlölet ellen

Több ezer roma tüntetett vasárnap a cigánytáborok felgyújtása és az idegengyűlölet ellen. A hatóságok szerint 3 ezren vettek részt a demonstráción.

Ez volt az első ilyen demonstráció Olaszországban, ahol körülbelül 150 ezer cigány él, és legtöbbjük Romániából vagy a volt Jugoszlávia területéről érkezett, de többségük Olaszországban honos. A demonstráció békés volt, sokan zenéltek, énekeltek.

Az olasz kormány nemrég nevezett ki különleges biztost azzal a feladattal, hogy számolja fel a nomádtáborokat. Az olasz kormány különleges biztost nevezett ki Rómában, Milánóban és más nagyvárosokban, akiknek az a feladata, hogy megszüntessék a nomádtáborokat. Pénteken a római rendőrség a polgármester követelésére a városközponthoz közel eső Testaccio negyedben kiüríttetett egy tábort, melynek 122 olaszországi cigány lakóját, köztük több iskolást, a hatóságok egy külvárosi területre telepítettek át.

A vasárnapi tüntetés nemcsak ez váltotta ki. Május közepén Nápoly külvárosaiban helybeliek felgyújtottak több cigánytábort, és azok lakóinak pánikszerűen, rendőrök védelmével kellett menekülniük. A nápolyiak haragját az váltotta ki, hogy egy fiatal roma nő állítólag megpróbált elrabolni egy olasz csecsemőt. Az ügyben nem zárult le a vizsgálat, az Il Giornale című napilap, amely Silvio Berlusconi miniszterelnök médiabirodalmának újságja, május 19-én azzal a címmel jelent meg: “Hogyan adják el a romák a gyerekeket”.
hirdetés


hirdet�s