Romák elleni támadások – visszautasítja a minisztérium az Amnesty International egyes állításait

Magyarország visszautasítja az Amnesty International azon állítását, amely szerint a magyar hatóságok képtelenek lennének megvédeni a veszélyeztetett közösségeket – adta közre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a nemzetközi jogvédő szervezet szerdán nyilvánosságra hozott közleményére reagálva.

A KIM ugyanakkor megállapítja, hogy az elmúlt évek elhibázott kormányzása miatt az államnak az a képessége, hogy állampolgárait megvédje, különösen legyengült.

Az Amnesty International “Erőszakos támadások a romák ellen Magyarországon” című jelentésében a többi között azt írja, hogy “a magyar hatóságok képtelenek a veszélyeztetett közösségeket megvédeni”. A KIM ezt visszautasítja, és azt írja, hogy a magyar hatóságok minden magyar állampolgár – roma és nem roma – sérelmére elkövetett bűncselekményt egyformán fel kívánnak deríteni, a nyomozó hatóságok eredményes munkájának köszönhetően a romagyilkosságok elkövetői ellen augusztusban már megtörtént a vádemelés.

A KIM közleménye szerint ugyanakkor tény, hogy az elmúlt évek elhibázott kormányzása miatt az államnak az a képessége, hogy állampolgárait megvédje, különösen legyengült. Magyarország hivatalban lévő kormánya a romák és nem romák békés együttélése, a társadalmi feszültségek csökkentése érdekében a cigánysággal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket, a közbiztonság megerősítését, és a bűncselekmények elleni szigorúbb fellépést egyik legfontosabb feladatának tekinti. A 2011 első félévében esedékes magyar soros EU-elnökség kiemelt célja egy egységes európai stratégia kidolgozása a cigányság integrációjára.


A rasszista bűncselekmények károsak a társadalom egészére

Az Amnesty International azon megállapításával, hogy a 2008-ban és 2009-ben Magyarországon történt rasszista indítékú bűncselekmények rendkívül káros hatással vannak nem csak az áldozatokra és közösségükre, hanem a társadalom egészére is, egyetért minden érintett állami szervezet. Sajnálatos tény az is, ahogy a két évvel ezelőtt történt bűncselekményekben lefolytatott nyomozás is megállapította, hogy a korábbi sérelmekből fakadó bosszú és a félelemkeltés volt a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat elkövetőinek a motivációja. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek a bűncselekmények Magyarországon is kivételesek és példanélküliek, egyáltalán nem megszokottak, nem általánosak, a bűncselekményeket minden demokratikus politikai szereplő határozottan elítélte – írja válaszában a KIM.

A nemzetközi jogvédő szervezet közleményében többi közt az áll, hogy a magyar rendőrség elmondása szerint 2008-ben 12, 2009-ben pedig 6 rasszista indítékból elkövetett támadás történt roma közösségek ellen. A nem-kormányzati szervezetek ugyanakkor 2009-ben 25, 2008-ben 17 ilyen rasszista indíttatásból elkövetett támadást jegyeztek fel.
A számbeli eltérés annak tudható be, hogy az áldozatok – gyakran félelemből – nem jelentik be a hatóságoknak az összes ténylegesen megtörtént gyűlölet-bűncselekményt, illetve annak, hogy a rendőrség és az ügyészek gyakran nem veszik figyelembe a támadások mögötti rasszista indítékot.
– Független Hírügynökség –