Romagyilkosságok – Csúszik a tárgyalás az új védőügyvéd kirendelése miatt

Romagyilkosságok – Csúszik a tárgyalás az új védőügyvéd kirendelése miatt
Budapest (MTI) – Csak június 21-én folytatódik a romák elleni támadássorozat büntetőügye a Pest Megyei Bíróságon, mert a másodrendű vádlott kérésére új védőügyvédet rendelt ki a tanácsvezető bíró. A tárgyalás csúszása miatt a legsúlyosabb cselekmények tárgyalására ezért csak ősszel kerülhet sor.

Az emberölés és más bűncselekmények miatt március 25-én kezdett romagyilkosságok néven ismert büntetőper pénteki, 21. tárgyalási napján Miszori László tanácsvezető bíró közölte: Kiss István másodrendű vádlott védelmére Kálmán Kinga ügyvédet jelöli ki. A bíró azt mondta: az ügyirat terjedelme és bonyolultsága miatt felkészülési időt biztosít a védőügyvédnek, ezért a bíróság nem tudja az eredeti terveknek megfelelően folytatni a tárgyalást, így a jövő szerdára beidézett tanúk meghallgatására csak június 21-én kerül sor.
    Mivel csúszással folytatódik a tárgyalássorozat, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság bizonyítási eljárására – amelyet június 21-re, 22-re és 29-re terveztek – csak a nyári ítélkezési szünet után kerül sor.
    (A Pest megyei település cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra dobtak a vádlottak Molotov-koktélokat, és a tűz elől menekülő 27 éves férfit és ötéves kisfiát agyonlőtték, a család hatéves lánya pedig megsérült. A vád szerint a bűncselekményt Kiss Árpád első-, testvére, Kiss István másod- és Pető Zsolt harmadrendű vádlott követte el, a halált okozó lövéseket az új ügyvédet kérő Kiss István adta le.) 

Miért kell új védő a romagyilkosságok -perben?

    A másodrendű vádlott azért kért új védőügyvédet, mert “nem volt megelégedve védőjének munkájával”. Kiss István erre vonatkozó kérelmét a szerdai tárgyaláson terjesztette elő, pénteken pedig az új védő kirendelésig a tárgyalás elhalasztását kérte, de a tanácsvezető bíró nemet mondott, és lefolytatta az aznapi bizonyítási eljárást.
    A másodrendű vádlott védelmét 2009. augusztus 21-től, elfogásának napjától – kirendelés alapján – Gerecs Krisztián látta el. Kálmán Kinga, a péntektől kirendelt védőügyvéd az MTI-nek azt mondta: eddig “átlagos tévénéző emberként” ismerte a büntetőügyet, és csak “tűzoltásra” tartja elégnek a háromhetes felkészülési időt.
    Közlése szerint a több mint 33 ezer oldalnyi nyomozati iratot, valamint az elmúlt 21 tárgyalási nap jegyzőkönyveit július 13. után – a nyári ítélkezési szünetben – tudja tanulmányozni, addig az aktuális vádpontokkal összefüggő iratokat és a mintegy 90 oldalas vádiratot olvassa át.
    Miszori László tájékoztatása szerint június 21-én, a következő tárgyalási napon az eredeti forgatókönyvhöz igazodva a 2008. szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadással kapcsolatban hallgat meg tanúkat a bizonyítási eljárás keretében.
    A 2008. november 3-i nagycsécsi kettős gyilkosság bizonyítási eljárására június végén, a 2008. december 15-i alsózsolcai lövöldözésére pedig július elsején kerül sor. A debreceni menekülttáborra 2008. június 2-ra virradóra leadott lövések ügyében a bizonyítási eljárást július 12-én tartják, 13-án pedig a vádlottak igazságügyi elme- és pszichológiai szakértői vizsgálatának szakvéleményét ismertetik.
    Júliusra két tárgyalási napra újra beidézték a vádlottak egykori munkáltatóját, Fehérné Nyalka Évát, aki többször került ellentmondásba korábbi vallomásával, és alibit igazolt a vádlottaknak a tiszalöki gyilkosság idejére.
    A tatárszentgyörgyi, a 2009. április 22-i tiszalöki és a 2009. augusztus 3-i kislétai gyilkosságok bizonyítási eljárása csak az ősszel lesz, de a napokat a bíróság még nem jelölte ki.
    A Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája a monstre perben 165 tanú, 30 szakértő meghallgatását tervezi. Eddig harminc tanút hallgattak meg a romagyilkosságok – per 21 tárgyalási napján.
    A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő kilenc támadás miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, valamint a tiszalöki és a kislétai támadásban bűnsegédként részt vevő negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják.

Romagyilkosságok: Ismertetik a 90 oldalas vádiratot