Friss hírek

2009.11.24. 07:54

Állatok százezreit ölik meg a világ legnagyobb áldozatán

<p>Egy dél-nepáli faluban megkezdõdött kedden a hinduk ünnepe, amelyen több százezer állatot áldoznak fel Gadhimainak, az erõ istennõjének. Az ötévente megrendezett vallási rituálé - amelyre ezúttal csaknem egy millió hívõ zarándokolt el elsõsorban a szomszédos Indiából - óriási felháborodást váltott ki az állatvédõk közt.</p>

"Éljen Gadhimai!" kiáltással vette kezdetét a hagyományos áldozat. Barijapurban hindu papja elsõként két patkányt, két galambot, a kakast, egy bárányt és egy malacot ölt meg és ajánlott fel az istennõnek. Az összegyûlt tömeg ezután egy közeli mezõre sietett, ahol már 250 hentes várta, hogy megkezdõdjön a tömeges mészárlás. A dél-nepáli falu templomához csak bivalyból 20 ezret hoztak a zarándokok.

"Az emberek, akik itt vannak, hogy leróják kegyeletüket Gadhimainak, hosszú ideje várnak erre a napra. Nagyon büszke vagyok arra, hogy részt vehetek ezen az eseményen" - nyilatkozta a francia hírügynökségnek az áldozat fõpapja Mangal Csaudari Taru, akinek már a felmenõi is itt voltak vallási vezetõk.

Míg a szomszédos India több államában is betiltották a vallási célú állatáldozatot, a nepáli kormány nem hajlandó véget vetni az évszázados hagyománynak. Pedig az ügyben több helyi szervezet is fellépett már szükségtelen kegyetlenségnek nevezve a rituálét. A filmsztárból lett francia állatvédõ Brigitte Bardot ebben a hónapban még levelet is írt az ázsiai ország elnökének, hogy állítsa le a fesztivált. Hiába.

A barijapurbani templomot egyébként fegyveresek õrzik a fesztivál idején, és a hatóságok betiltották az alkoholfogyasztást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!