Roma önarcképek a metróban, Rátgéber-videó a neten a diszkrimináció ellen

Nem reklámszakemberek, hanem az érintett romák készítették magukról azokat képeket és üzeneteket, amelyeket a budapesti metróban és az interneten lehet megnézni. A diszkrimináció-ellenes kezdeményezésben korábban Magyarországon élő menekültek és bevándorlók is részt vettek. A többi között Rátgéber László, a magyar női kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya is készített magáról egy videóüzenetet.

Újszerű módszer jelent meg Magyarországon, amely elősegítheti a romák befogadását és beilleszkedését. Az Önarckép-projekt alapjait egy angol médiacég fejlesztette ki, és a lényege, hogy a többségi társadalomnak szóló tudatformáló üzeneteket nem reklámszakemberek vagy művészek, hanem maguk az érintettek készítik el. Az angolok Magyarország több pontján tartottak műhelyfoglalkozásokat, és segítettek az önarcképek elkészítésében. Ezek nem hagyományos portréfotók, hanem inkább üzenetek például az álmaikról, vágyaikról. Ezek közül ötöt a budapesti metrószerelvényekben lehet látni, illetve valamennyi fent van a www.menedek.hu/onarckep internetes oldalon is – mondta a Független Hírügynökségnek Mészáros Attila projektvezető, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület munkatársa.

Az Önarckép-projektben korábban Magyarországon élő menekültek és bevándorlók is részt vettek, akik az üzeneteiket kamerával rögzítették. Közöttük van Rátgéber László, a magyar női kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya is, aki Szerbiában maradt gyermekkori barátjának küldött “videólevelet”. Ezeket a felvételeket a roma kampány képeivel együtt szintén meg lehet nézni az internetes oldalon. Az alkotásokat novemberben Budapesten is kiállítják, utána pedig országos körútra indulnak.

Mészáros Attila hozzátette: az Önarckép-projekttől azt várják, hogy a hazánkban rendkívül erős idegengyűlöletet és idegenellenességet némileg mérsékelni fogja. Mivel a kampány nagyjából egymillió emberhez fog eljutni, gyökeres változásokat nem remélnek a szervezők, de elégedettek lennének, ha már a nézők tizedében valamilyen gondolatot ébresztenének a képek – mondta Mészáros Attila. A kutatások szerint a magyar társadalom az egyik legelutasítóbb Európában. Egyértelműen a cigányságot fogadják el a legkevésbé, de sokan egyéb népcsoportokat, a menekülteket és a bevándorlókat sem látják szívesen. A Tárki közelmúltban ismertetett közvélemény-kutatása szerint például a pirézeket is sok magyar gyűlöli, pedig ez a népcsoport nem is létezik – emlékeztetett a szakember.