Roma holokauszt emléknap – megemlékezések Budapesten

Három budapesti helyszínen is megemlékeztek csütörtökön a roma holokausztról. 1944. augusztus 2-án számolták fel az auschwitzi cigánytábort, ahol csaknem háromezer romát gyilkoltak meg egyetlen éjszaka alatt. Az európai romák ezen a napon emlékeznek a roma holokausztra, a Pharrajimosra.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselői a Dohány utcai székházuk előtt emlékeztek. Az OCÖ elnöke szerint “beteg a magyar demokrácia”, mert van egy szélsőséges csoport, amelyik bármit mondhat. Kolompár Orbán arra szólította fel a politikusokat, hogy szorítsák vissza a gyűlöletbeszédet. Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára arról beszélt a megemlékezésen, hogy senki nem lehet szabad, amíg mindenki nem az. Az államtitkár hangsúlyozta: a döntéshozóknak szövetséget kell kötniük, hogy ne tűrjék el a megkülönböztetést.

A Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen Szita Szabolcs történész professzor kiemelte: az ártatlanul elhurcolt romákat a gyilkos kirekesztés ölte meg Auschwitziban. A történsz emlékeztetett arra, hogy Európában a vészkorszak idején 500 ezer romát gyilkoltak meg.

A Nehru Parkban roma szervezetek és politikusok közös megemlékezést tartottak a tavaly szeptemberben felállított roma holokauszt emlékműnél. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa, Kállai Ernő beszédében elmondta: “összefogásra és modernizációra van szükség.” Ehhez az kell, hogy “megszűnjön a megosztottság a roma politikusok között” – hangsúlyozta Kállai Ernő.

A megemlékezésen Daróci Dávid kormányszóvivő olvasta fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenetét. “A múltra emlékezünk a jövő érdekében” , Magyarország soha többé nem engedi megismétlődni azt, ami több mint hatvan évvel ezelőtt megtörtént – idézte a kormányszóvivő a levelet. “A köztársaság erejét, ahogyan az Európai Unióét is, a sokféleségből születő egység adja” – üzente Gyurcsány Ferenc a megemlékezőknek.

A főváros nevében Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet, aki hangsúlyozta: a politikusoknak tenniük kell az integrált oktatásért. A főpolgármester kijelentette: a főváros rehabilitálja a VIII. és IX. kerületet, azért, hogy az ott élő romáknak jobbak legyenek az életkörülményei. Demszky Gábor hangsúlyozta: ahhoz, hogy az esélyegyenlőség ne csak frázis legyen, a többségi társadalom el kell, hogy fogadja, hogy van mit tanulnunk egymástól, és ez az iskolában kezdődik. Ehhez az első lépés a szegregált oktatás felszámolása – jelentette ki a főpolgármester.

A roma holokauszt emlékműnél beszédet mondott Daróczi Ágnes is. Az újságíró, népművelő elmondta: a romák Európa legnagyobb temetőjének hívják Auschwitz-ot. A Nehru Parkban felállított emlékműnél a “lelkek találkoznak”, mert így emlékeznek a cigányok – fogalmazott a roma származású újságíró.