Roma ételek és a hagyományos magyar konyha

Miskolc – Roma ételek: húsosabbak és fűszeresebbek. Mariann a könnyebb ételek híve.A roma ételek annyiban különböznek a hagyományos magyar konyhától, hogy több bennük a hús és fűszeresebbek – vélekedik Veres Zsoltné Mariann, roma referens.

Ő azonban nem így főz, mert mint mondja: a gyomra nem bírja ezeket az ételeket. A családja is szívesebben eszi a könnyebb, egészségesebb finomságokat, mint például a salátákat, vagy a kevésbé fűszeres sülteket.
Azért egy tipikus roma étel receptjét megosztotta lapunkkal: „A vakaró egy egyszerű kenyérféle, és ezt a roma családok szívesen fogyasztják lecsóhoz, vagy krumplis ételekhez.” Ez a tészta lisztből, sóból, és vízből áll, valamint egy kevés zsiradék is kell hozzá – mondta. Ezeket összegyúrjuk, és lepényekre osztjuk, majd, mint a krumplilángost a tűzhelyen megsütjük. Mariann a pitához hasonlította az elkészült tésztát, de arra azért figyelmeztetett, hogy az igazi vakaró sütéséhez a régi sparhet az igazi.

Továbbfejlesztve

Mariannak nagyon sok szakácskönyve van, ha utazik valahova mindig vásárol egyet. Több nemzet ételeinek leírása ott sorakozik a polcon, de ezeket csak olvasgatja, főzni nem szokott ezekből – mondja. A receptek csak ötletet adnak neki, de az ételeket mindig továbbfejleszti, és egyéni módon készíti el.
Főzni nagyon szeret, igazi kikapcsolódás számára, ha a konyhában készíthet valami finomat. Esténként – mikor a munkából hazaér – akkor áll neki a főzésnek, és a vacsoránál gyűlik össze a család, hogy megbeszéljék a napi dolgokat.

Szezámosan

A család egyik kedvence a rakott töltött hús (ennek a receptjét Mariann olvasóinkkal is megosztotta), ez azért praktikus – meséli –, mert egyik gyermeke a tölteléket, a másik a húst szereti, és így mindenki jól jár. A rántotthúst is nagyon kedvelik, de úgy, ahogy Mariann készíti: a zsemlemorzsába szezámmagot kever, és így süti ki a húsokat.

Mariann gyerekkorától főz, hiszen anyukája úgy nevelte: a konyhában segíteni kell. Iskola után hazaérve ő főzte meg az ebédjét, mivel édesanyja dolgozott. Szívesen emlékszik Mariann az otthoni ízekre, és ezeket főzi a családjának is, de egy kicsit másképp: kevésbé zsírosan, kevésbé fűszeresen.


Rakott töltött hús sajttal sütve
Hozzávalók: 8 szelet kiklopfolt karaj, 2 evőkanál olaj, 4 zsemle (vízbe áztatott), 1 vöröshagyma, 4 tojás, 1 doboz konzerv gomba, sajt, só, bors ízlés szerint, 1-2 csokor petrezselyem, szalonna szeletek.
Elkészítése: a hússzeleteket kiklopfoljuk, a felét egy tűzállótálba tesszük. A beáztatott, majd jól kinyomkodott zsemléből, az apróra vágott hagymából, a tojásból, a gombából, sóval, borssal, petrezselyemmel tölteléket készítünk. Ezt a hússzeleteken elosztjuk, majd a maradék hússal lefedjük ezt. Erre helyezzük a szalonna szeleteket, és pici olajjal meglocsoljuk. Megsütjük, és a végén rápirítjuk a sajtot. Köretnek burgonyapürét, vagy gyümölcsös rizst ajánl.








hirdet�s