Róma díszpolgárává választottak egy izraeli katonát, akit a Hamasz ejtett túszul

Díszpolgári címet adományoznak Rómában egy izraeli katonának, akit 3 éve rabolt el a palesztin szélsőséges szervezet, a Hamasz. A kitüntetést Róma polgármestere adja át szerdán este a városházán a túszul ejtett katona szüleinek. Az elrabolt katona apja szerint fián kívül a palesztinok is rabok – szavai szerint ők az izraeli blokád foglyai.

Az izraeli katonát, Gilad Shalit-ot 2006. június 25-én rabolták el a Hamasz fegyveresei, akik Gázából egy alagúton át megközelítettek, majd megtámadtak egy izraeli katonai posztot. A rajtaütésben két katonát lelőttek, az akkor 19 éves Gilad Shalit-ot pedig elrabolták a szélsőségesek.

“A fiamat 3 éve tartják fogva jogtalanul, megtagadva tőlünk a lehetőséget arra, hogy meglátogassuk őt” – mondta Noam Shalit, az elhurcolt katona apja. Hozzátette: “A palesztinok szintén rabok, ők az izraeli állami blokád foglyai azóta, hogy a fiamat elrabolták. Ezért Gilad szabadon engedése mellett azt kérjük, hogy a palesztinok is szabadok lehessenek.”

Shalit-ot elrablása után az izraeli hadsereg őrmesterré léptette elő. A férfit valószínűleg Gáza területén tartják fogva, azóta, hogy a Hamasz két éve átvette a terület ellenőrzését a rivális Fatah-tól. Izrael és a Hamasz többször is hónapokig tárgyalt egyiptomi közvetítéssel annak érdekében, hogy Shalit-ért cserébe több száz palesztint engedjenek szabadon az izraeli börtönökből – de a tárgyalások mindannyiszor eredménytelenül értek véget.